Turecká čočka s mrkví

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

1 šálek (120 g) čočky – hnědé, zelené nebo černé
3 šálky vody
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1 cibule – podélně přepůlíme a pak nakrájíme napříč na půlměsíčky
2 mrkve nakrájíme na kolečka či plátky
1 lžička koriandru (sušeného)
4 stroužky česneku prolisované
1 lžíci rajského protlaku rozpustíme v 1 šálku vody
1 lžička cukru
sůl
máta (nasekáme)

Postup přípravy receptu

  1. Čočku propereme a dáme vařit ve 3 šálcích vody. Jakmile ji převedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme a dusíme 15 minut. Pak scedíme. Vodu si necháme stranou!

  2. Rozehřejeme olej na středním plameni, přidáme nakrájenou cibuli a koriandr. Za stálého míchání restujeme asi tak 5 minut, aby cibule byla měkká. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek a osolíme podle chuti. Vaříme za stálého míchání tak 2 až 3 minuty, aby mrkev začala měknout.

  3. Smícháme rajčatový protlak rozpuštěný ve vodě, cukr a scezenou čočku. Přidáme tak šálek až šálek a půl vody z čočky (čočka by měla být pod vodou, stačí aby byla pokrytá). Osolíme a podle chuti přidáme i nasekanou mátu. Přivedeme k varu a dusíme odkryté asi 15 až 20 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se dost neredukuje. Můžeme ještě osolit, podle chuti. A přidat část nasekané máty.

  4. Podáváme teplé nebo necháme vychladnout na pokojovou teplotu a přidáme bulgur nebo quinou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!