Turecká čočka s mrkví
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 1 šálek (120 g) čočky – hnědé, zelené nebo černé
- 3 šálky vody
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 cibule – podélně přepůlíme a pak nakrájíme napříč na půlměsíčky
- 2 mrkve nakrájíme na kolečka či plátky
- 1 lžička koriandru (sušeného)
- 4 stroužky česneku prolisované
- 1 lžíci rajského protlaku rozpustíme v 1 šálku vody
- 1 lžička cukru
- sůl
- máta (nasekáme)
Postup Turecká čočka s mrkví
Postup přípravy receptu
-
Čočku propereme a dáme vařit ve 3 šálcích vody. Jakmile ji převedeme k varu, zmírníme teplotu, zakryjeme a dusíme 15 minut. Pak scedíme. Vodu si necháme stranou!
Rozehřejeme olej na středním plameni, přidáme nakrájenou cibuli a koriandr. Za stálého míchání restujeme asi tak 5 minut, aby cibule byla měkká. Přidáme nakrájenou mrkev, česnek a osolíme podle chuti. Vaříme za stálého míchání tak 2 až 3 minuty, aby mrkev začala měknout.
Smícháme rajčatový protlak rozpuštěný ve vodě, cukr a scezenou čočku. Přidáme tak šálek až šálek a půl vody z čočky (čočka by měla být pod vodou, stačí aby byla pokrytá). Osolíme a podle chuti přidáme i nasekanou mátu. Přivedeme k varu a dusíme odkryté asi 15 až 20 minut, dokud čočka nezměkne a tekutina se dost neredukuje. Můžeme ještě osolit, podle chuti. A přidat část nasekané máty.
Podáváme teplé nebo necháme vychladnout na pokojovou teplotu a přidáme bulgur nebo quinou.