Transylvánské vrstvené zelí
Recepty, Zeleninová jídlaSuroviny
- 1 kg kyselého zelí nebo marinovaného zelí
- 1 kg vepřového masa nakrájeného na kostky
- 0,5 kg slaniny vcelku
- 1 hrnek rýže
- 1 velká nasekaná cibule
- 2 stroužky utřeného česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 0,5 kg Polské klobásy nebo jiné klobásy na plátky pokrájené
- 0,5 l bujónu nebo vývaru
- 1,5 hrnku zakysané smetany
- 2 dcl mléka
- sůl
- pepř
Postup Transylvánské vrstvené zelí
Postup přípravy receptu
-
Zelí propláchněte vodou, kyselé zelí nechte 10-20 minut stát ve vodě ať se sníží kyselost. Vymačkejte z něj vodu a dejte stranou.
Slaninu nakrájejte na kostky, na kůži nechte tak 0,5 cm zbytek a tu nakrájejte na větší proužky. Opečte slaninu na pánvi, potom kostečky vyndejte.
Rýži povařte asi 3 minuty, sceďte, propláchněte vodou a dejte stranou. Maso osolte, opepřete a opečte na pánvi na tuku ze slaniny. Pak vyndejte maso a přidejte do misky s opečenou slaninou, do tuku dejte osmahnout cibulku dozlatova, přidejte česnek, znovu osmahněte.
Sundejte s ohně, vmíchejte sladkou papriku a vše dejte do misky s masem a slaninou. Na pánvi osmahněte klobásu, opět na tuku ze slaniny, pak dejte klobásu do misky s ostatními věcmi.
Do pánve vlijte polovinu vývaru, uveďte do varu a rozpusťte vše co je v pánvi přichyceno, pak vlijte také do mísy a vše řádně promíchejte.
Do zapékací mísy rozprostřete vrstvou zelí, pokryjte masovou směsí, na to dejte rýži a jako poslední vrstvu zase zelí. Zalijte směsí mléka se zakysanou šlehačkou. Na to položte proužky slaniny s kůží, posolte, popepřete. Zapékejte nezakryté celkem asi 1 a 1/4 hodiny, po hodině zalijte zbytkem vývaru. K tomu podáváme brambory, ale s chlebem a hlavně pivem, je to moc dobré.