Tlačenka dle hajného ze „Šlajfu“

Recepty, Pokrmy z vnitřností

Suroviny

1/2 vepřové hlavy
1 koleno
1 vepřové srdce
1 slezina
1/2 kg jater
1 jazyk
1/2 kg vepřové kůže
sůl
6 kuliček nového koření
12 kuliček celého pepř
2 bobkové listy
1/2 lžičky tymiánu
2 cibule
1 malá mrkev
1 petržel
1/4 celeru
1 jarní cibulka
8 stroužků česneku
1 lžička drceného kmínu
1 lžička mletého nového koření
1/2 lžičky pepře
1 lžíce majoránky

Postup přípravy receptu

  1. Do velkého hrnce vložím ½ vepřové hlavy, koleno, srdce, slezinu, játra, jazyk a kůže, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, mrkev, petržel, jarní cibulku a celer, kmín, nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián a sůl a vše zaliji vodou a vařím vše do měkka.

  2. Po cca 2 hodinách maso vyndám a nechám chvíli zchladnout.

  3. Vývar scedím.

  4. Pak hlavu a koleno vykostím, oddělím kůži s tukem a maso nakrájím na kostky, jazyk oloupu a nakrájím, stejně jako srdce, játra, slezinu, na menší kostičky.

  5. Nakrájený materiál vsypu do mísy.

  6. Kůže s tukem vložím do kutru (mixéru nebo mlýnku), přidám 1 menší cibuli nakrájenou na osminky, 4 stroužky česneku, zaliji vývarem, rozkutruji (příp. rozmixuji nebo semelu) a vliji do mísy na maso.

  7. Do směsi přisypu mleté nové koření, drcený kmín, pepř, majoránku vše řádně promíchám a dochutím solí.

  8. Směs plním do tlačenkových rukávů, řádně zavazuji řeznickým provázkem.

  9. Tlačenky už dále tepelně neupravuji a nechám je vychladit za průběžného otáčení.

  10. Vychlazenou a ztuhlou tlačenku krájím na centimetrové plátky a podávám s čerstvým chlebem, příp. s cibulí a s octem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!