Tlačenka dle hajného ze „Šlajfu“
Recepty, Pokrmy z vnitřnostíSuroviny
- 1/2 vepřové hlavy
- 1 koleno
- 1 vepřové srdce
- 1 slezina
- 1/2 kg jater
- 1 jazyk
- 1/2 kg vepřové kůže
- sůl
- 6 kuliček nového koření
- 12 kuliček celého pepř
- 2 bobkové listy
- 1/2 lžičky tymiánu
- 2 cibule
- 1 malá mrkev
- 1 petržel
- 1/4 celeru
- 1 jarní cibulka
- 8 stroužků česneku
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička mletého nového koření
- 1/2 lžičky pepře
- 1 lžíce majoránky
Postup Tlačenka dle hajného ze „Šlajfu“
Postup přípravy receptu
-
Do velkého hrnce vložím ½ vepřové hlavy, koleno, srdce, slezinu, játra, jazyk a kůže, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, mrkev, petržel, jarní cibulku a celer, kmín, nové koření, celý pepř, bobkový list, tymián a sůl a vše zaliji vodou a vařím vše do měkka.
Po cca 2 hodinách maso vyndám a nechám chvíli zchladnout.
Vývar scedím.
Pak hlavu a koleno vykostím, oddělím kůži s tukem a maso nakrájím na kostky, jazyk oloupu a nakrájím, stejně jako srdce, játra, slezinu, na menší kostičky.
Nakrájený materiál vsypu do mísy.
Kůže s tukem vložím do kutru (mixéru nebo mlýnku), přidám 1 menší cibuli nakrájenou na osminky, 4 stroužky česneku, zaliji vývarem, rozkutruji (příp. rozmixuji nebo semelu) a vliji do mísy na maso.
Do směsi přisypu mleté nové koření, drcený kmín, pepř, majoránku vše řádně promíchám a dochutím solí.
Směs plním do tlačenkových rukávů, řádně zavazuji řeznickým provázkem.
Tlačenky už dále tepelně neupravuji a nechám je vychladit za průběžného otáčení.
Vychlazenou a ztuhlou tlačenku krájím na centimetrové plátky a podávám s čerstvým chlebem, příp. s cibulí a s octem.