Švarcvaldský dort
Recepty, DortySuroviny
- Těsto:
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 150 g čokolády na vaření
- 100 g másla
- 5 lžic švarcvaldské třešňovice (lze nahradit 4 lžícemi rumu)
- 50 g hladké mouky
- 1 kypřící prášek
- špetka soli
- 50 g pšeničného škrobu (lze nahradit kukuřičným)
- 150 g lískových ořechů (mletých, lze nahradit vlašskými)
- Náplň:
- 400 ml sladké smetany ke šlehání
- 1 vanilkový cukr
- 750 g kompotovaných višní
- 50-80 g čokolády (hoblin)
Postup Švarcvaldský dort
Postup přípravy receptu
-
Korpus: Troubu rozehřejeme na 190°C. Vejce utřeme s cukrem. Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni se 2 lžícemi vody. Mezitím si rozpustíme máslo a necháme jej mírně vychladnout. Rozpuštěné vychladlé máslo, rozpuštěnou čokoládu a třešňovici vmícháme do utřených vajec. Dále vmícháme ořechy, mouku, kypřící prášek, sůl a škrob. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a naplníme ji těstem. Pečeme asi 45 minut.
Po upečení necháme korpus vychladnout a rozkrojíme na dvě nebo tři kola (dle velikosti formy).
Náplň: Necháme si okapat višně. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem.
Spodní vrstvu dortu potřeme asi 1-2 cm vrstvou šlehačky (dort plníme v nastavitelném dortovém prstenci), třešně klademe na šlehačkovou vrstvu a lehce je vmáčkneme dovnitř, poté položíme další vrstvu korpusu. Jakmile máme dort naplněný položíme na něj kulatý kus tvrdého papíru a zatížíme (velkou plnou konzervou/ kilem cukru atd.…) a postavíme na 1 hodinu do chladu.
Po hodině odstraníme zátěž, papír i dortový prstenec a povrch a okraje potřeme zbylou šlehačkou, kterou pak ozdobíme čokoládovými hoblinami nebo nastrouhanou čokoládou.