Švarcvaldský dort

Recepty, Dorty

Suroviny

Těsto:
4 vejce
100 g cukru
150 g čokolády na vaření
100 g másla
5 lžic švarcvaldské třešňovice (lze nahradit 4 lžícemi rumu)
50 g hladké mouky
1 kypřící prášek
špetka soli
50 g pšeničného škrobu (lze nahradit kukuřičným)
150 g lískových ořechů (mletých, lze nahradit vlašskými)
Náplň:
400 ml sladké smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
750 g kompotovaných višní
50-80 g čokolády (hoblin)

Postup přípravy receptu

  1. Korpus: Troubu rozehřejeme na 190°C. Vejce utřeme s cukrem. Čokoládu rozlámeme na kousky a rozpustíme ve vodní lázni se 2 lžícemi vody. Mezitím si rozpustíme máslo a necháme jej mírně vychladnout. Rozpuštěné vychladlé máslo, rozpuštěnou čokoládu a třešňovici vmícháme do utřených vajec. Dále vmícháme ořechy, mouku, kypřící prášek, sůl a škrob. Dortovou formu si vyložíme pečícím papírem a naplníme ji těstem. Pečeme asi 45 minut.

  2. Po upečení necháme korpus vychladnout a rozkrojíme na dvě nebo tři kola (dle velikosti formy).

  3. Náplň: Necháme si okapat višně. Smetanu ušleháme s vanilkovým cukrem.

  4. Spodní vrstvu dortu potřeme asi 1-2 cm vrstvou šlehačky (dort plníme v nastavitelném dortovém prstenci), třešně klademe na šlehačkovou vrstvu a lehce je vmáčkneme dovnitř, poté položíme další vrstvu korpusu. Jakmile máme dort naplněný položíme na něj kulatý kus tvrdého papíru a zatížíme (velkou plnou konzervou/ kilem cukru atd.…) a postavíme na 1 hodinu do chladu.

  5. Po hodině odstraníme zátěž, papír i dortový prstenec a povrch a okraje potřeme zbylou šlehačkou, kterou pak ozdobíme čokoládovými hoblinami nebo nastrouhanou čokoládou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!