Šunkové rohlíky
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- 200 g vody
- 6 lžic oleje
- lžička cukru
- 1,5 lžičky soli
- 100 g hrubé mouky
- 310-320 g hladké mouky
- 18-20 g droždí
- možno přidat i velkou špetku mletého pepře
- Na náplň plátky šunky
Postup Šunkové rohlíky
Postup přípravy receptu
-
Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut).
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 8-10 kousků a z každého uděláme bulku. Všechny bulky necháme asi 5-10 min odpočinout, poté rozválíme (je-li třeba, lehounce podsypneme moukou), naplníme, zavineme a naskládáme na plech.
Každý rohlík dvakrát dlouze a hlavně hluboko nařízneme (nejlépe jde žiletkou) a necháme nakynout.
Vykynuté rohlíky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme semínky a upečeme ve vyhřáté troubě (240°C/10min).