Studená rajčatová polévka s bazalkovým olejem a parmezánovou zmrzlinou
Recepty, PolévkySuroviny
- Zmrzlina:
- 200 g tekuté smetany ke šlehání
- 80 g strouhaného parmezánu
- Bazalkový olej:
- bazalka
- olivový olej
- sůl, pepř
- 1-2 stroužek česneku
- Polévka:
- 1 krabička (500 g) pasírovaných rajčat (Passata di pomodoro)
- sůl, pepř
- studená voda, případně i led
Postup Studená rajčatová polévka s bazalkovým olejem a parmezánovou zmrzlinou
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve připravíme zmrzlinu. Smetanu ke šlehání a strouhaný sýr pomalu zahříváme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Necháme vychladit a pak buď zmrazíme ve zmrzlinovači nebo nalijeme do nádobky, vložíme do mrazničky a během mrznutí několikrát prošleháme, aby hmota byla hezky nadýchaná.
Omytou a osušenou bazalku rozmixujeme spolu s oloupaným česnekem a olejem na jemno, ochutíme solí a pepřem.
Passatu naředíme vodou, ochutíme solí a pepřem, případně přidáme led.
Do misky nalijeme polévku, pokapeme bazalkovým olejem a doplníme nočky vykrájenými ze zmrzliny. Podáváme ihned.