Studená rajčatová polévka s bazalkovým olejem a parmezánovou zmrzlinou

Recepty, Polévky

Suroviny

Zmrzlina:
200 g tekuté smetany ke šlehání
80 g strouhaného parmezánu
Bazalkový olej:
bazalka
olivový olej
sůl, pepř
1-2 stroužek česneku
Polévka:
1 krabička (500 g) pasírovaných rajčat (Passata di pomodoro)
sůl, pepř
studená voda, případně i led

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve připravíme zmrzlinu. Smetanu ke šlehání a strouhaný sýr pomalu zahříváme tak dlouho, dokud se sýr nerozpustí. Necháme vychladit a pak buď zmrazíme ve zmrzlinovači nebo nalijeme do nádobky, vložíme do mrazničky a během mrznutí několikrát prošleháme, aby hmota byla hezky nadýchaná.

  2. Omytou a osušenou bazalku rozmixujeme spolu s oloupaným česnekem a olejem na jemno, ochutíme solí a pepřem.

  3. Passatu naředíme vodou, ochutíme solí a pepřem, případně přidáme led.

  4. Do misky nalijeme polévku, pokapeme bazalkovým olejem a doplníme nočky vykrájenými ze zmrzliny. Podáváme ihned.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!