Šťavnatý jablečný koláč

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na těsto:
200 g hladké mouky
1 KL prášku do pečiva
80 g změklého másla
40 g cukru
80 ml mléka
Na jablečnou náplň:
1 kg oloupaných jablek nakrájených na kousky
50 g másla
80 g cukru
Na smetanovou polevu:
2 vejce (2 žloutky + sníh ze 2 bílků)
40 g cukru
2 vanilkové cukry
šťáva z 1/2 citronu
200 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve připravíme jablečnou náplň.

  2. Rozpustíme v kastrůlku máslo, přidáme pokrájená jablku a cukr a rozvaříme na pyré.

  3. Necháme vychladnout.

  4. Těsto uhněteme z uvedených surovin a vyložíme jím dno předem vymazané dortové formy. Dáme předpéci do vyhřáté trouby na 200°C na 10 minut.

  5. Vyjmeme z trouby a naneseme na něj zchladlou jablečnou směs.

  6. Urovnáme.

  7. Na smetanovou vrstvu vyšleháme oba cukry se žloutky, vmícháme citronovou šťávu a smetanu a krátce vyšleháme asi do hustoty zakysané smetany, ne úplně do tuha.

  8. Poté opatrně vmícháme sníh z bílků a nalijeme na jablečnou směs.

  9. Uhladíme a dáme péci do trouby snížené na 180°C. Je lepší formu přikrýt alobalem a asi po 30-ti minutách odkrýt.

  10. Pečeme cca ještě 20-30 minut, zkoušíme, zda smetanová směs již není tekutá.

  11. Vyjmeme z trouby, necháme ve formě zchladnout a vložíme do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!