Šťavnaté zapečené žampiony

Recepty, Pro začátečníky

Suroviny

10 velkých žampionů
5 dkg obyčejného špeku
2 menší cibule
10 dkg tvrdého sýra (použila jsem Eidam)
1 větší rajče
1/2 kostky zeleninového bujonu
1 dl vody
2 polévkové lžíce oleje
petrželka nebo cibulková nať (nasekané zelené bylinky)
1/2 kávové lžičky celého kmínu (špetka)
sůl
mletý černý pepř
obyčejné máslo

Postup přípravy receptu

  1. Vnitřek žampionů i s nožkama ostřejší kávovou lžičkou vydlabeme-viz foto. Nadrobno pokrájíme a vydlabané žampiony sloupneme.

  2. Slaninu a 1 cibuli nadrobno nakrájíme, na 1 polévkové lžíci oleje v kastrůlku orestujeme, přidáme pokrájené vnitřky a nožky žampionů, podle chuti osolíme, opepřím.

  3. Necháme 10 minut pod pokličkou za občasného zamíchání podusit. Nepodléváme.

  4. Pak pokličku odstraníme, pokud ještě zbyla voda, kterou suroviny pustily, necháme hořák zapnutý a za stálého míchání tekutinu vydusíme - odpaříme.

  5. Odstavíme, necháme směs vystydnout a pak přimícháme najemno nastrouhaný sýr, nasekané zelené bylinky a plníme do připravených žampionových kloboučků - na 1 klobouček 1 hodně vrchovatá kávová lžička připravené směsi.

  6. Zapneme si troubu a necháme běžet na nejvyšší výkon. V malém hrnku v 1 dcl vody necháme rozvařit 1/2 kostky zeleninového bujonu a zatím dáme bokem.

  7. Rajče nařízneme do kříže, vložíme do menší misky nebo hrníčku, zalijeme vařící vodou.

  8. Po minutě ochladíme, slupku sloupneme -viz. foto, rajče a cibuli nadrobno nakrájíme.

  9. Dáme do zapékací nádoby, přidáme 1 polévkovou lžíci oleje, celý kmín, zalijeme rozvařeným bujonem, promícháme.

  10. Na to vše poklademe naplněné kloboučky žampionů. Na každý klobouček dáme kousek másla, nádobu přikryjeme víkem nebo alobalem, vložíme do předehřáté trouby a na 3/4 výkon pečeme 15 minut.

  11. Pak víko (alobal) odstraníme, teplotu snížíme na 1/2 výkon trouby, kloboučky přelijeme vypečenou šťávou, přilijeme trošku horké vody tak do jednoho deci (záleží, kolik chceme mít šťávy), necháme odkryté ještě 10 minut dopéct a můžeme podávat. Žampiony, bujon, cibulka a rajče vytvoří chutnou šťávu, kterou přelijeme podávanou přílohu. Hodí se ale také jen bagetka nebo jiné bílé pečivo.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!