Šťavnaté kuře v omáčce
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 4 kuřecí stehna (nebo 1 celé kuře naporcovat)
- 4 velké brambory
- 4 velké stroužky česneku
- 2 střední cibule
- 2 střední mrkve
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 velké jablko
- 2 lžičky kari (nebo 1x kari, 1x kurkuma)
- 1 sladká smetana
- 2 lžíce zakysané smetany
- olej na vymazání pekáčku
- příp. koření na kuře
- zelená nať petrželky
- Pod kůži přijde najemno nakrájené:
- 10 dkg slaniny
- 1 cibule
Postup Šťavnaté kuře v omáčce
Postup přípravy receptu
-
Směs pod kuře: Brambory nakrájíme na tenké hranolky (lépe a dříve změknou), mrkev a cibuli na nudličky, či jemné plátky. Jablko na kostky, česnek na plátečky, přidáme ostatní suroviny - tj. hořčici, kari, ½ kelímku smetany, lehce osolíme a vše důkladně promícháme.
Směs poklademe na olejem potřené dno pekáčku a na něj položíme porce kuřecího, které jsme vylepšili vložením slaniny+cibule pod kůži, osolíme, příp. lehce posypeme kořením na kuře.
Do pekáčku nalijeme trochu vody (asi 2cm na dně) a pečeme zakryté při 200°C minimálně 1 hodinu.
Průběžně kontrolujeme a případně dolijeme ještě vodu, aby zůstala šťáva, protože za hodinu pečení se může voda odpařit.
Po hodině pečení, až je kuře měkké, odkryjeme a dopékáme, dokud není kůrka křupavá.
Potom porce kuřete vyděláme, do zbytku smetany zamícháme 2 lžíce zakysané smetany a již na plotýnce vmícháme do upečené směsi, promícháme a necháme prohřát – trošku probublat, ale nevařit. Do hotové omáčky zamícháme jemně nakrájenou nať petrželky.