Šťavnaté kuře v omáčce

Recepty, Drůbeží maso

Suroviny

4 kuřecí stehna (nebo 1 celé kuře naporcovat)
4 velké brambory
4 velké stroužky česneku
2 střední cibule
2 střední mrkve
2 lžíce plnotučné hořčice
1 velké jablko
2 lžičky kari (nebo 1x kari, 1x kurkuma)
1 sladká smetana
2 lžíce zakysané smetany
olej na vymazání pekáčku
příp. koření na kuře
zelená nať petrželky
Pod kůži přijde najemno nakrájené:
10 dkg slaniny
1 cibule

Postup přípravy receptu

  1. Směs pod kuře: Brambory nakrájíme na tenké hranolky (lépe a dříve změknou), mrkev a cibuli na nudličky, či jemné plátky. Jablko na kostky, česnek na plátečky, přidáme ostatní suroviny - tj. hořčici, kari, ½ kelímku smetany, lehce osolíme a vše důkladně promícháme.

  2. Směs poklademe na olejem potřené dno pekáčku a na něj položíme porce kuřecího, které jsme vylepšili vložením slaniny+cibule pod kůži, osolíme, příp. lehce posypeme kořením na kuře.

  3. Do pekáčku nalijeme trochu vody (asi 2cm na dně) a pečeme zakryté při 200°C minimálně 1 hodinu.

  4. Průběžně kontrolujeme a případně dolijeme ještě vodu, aby zůstala šťáva, protože za hodinu pečení se může voda odpařit.

  5. Po hodině pečení, až je kuře měkké, odkryjeme a dopékáme, dokud není kůrka křupavá.

  6. Potom porce kuřete vyděláme, do zbytku smetany zamícháme 2 lžíce zakysané smetany a již na plotýnce vmícháme do upečené směsi, promícháme a necháme prohřát – trošku probublat, ale nevařit. Do hotové omáčky zamícháme jemně nakrájenou nať petrželky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!