Šťavnaté jablečné řezy
Recepty, MoučníkySuroviny
- Na těsto:
- 400 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250 g 100% tuku např. Omega
- 1 vejce
- 1 lžíce octu
- 11 lžic studené vody
- zhruba 3 lžíce mouky na podsypání válu
- Na náplň:
- 1,5 kg nahrubo nastrouhaných jablek
- 3 vanilkové pudinky
- 1 vanilkový cukr
- zhruba 100 g cukru - dle potřeby (trochu cukru na pocukrování povrchu po upečení)
Postup Šťavnaté jablečné řezy
Postup přípravy receptu
-
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme na hrubém slzičkovém struhadle nastrouhaný tuk, vodu, ocet a vejce. Zpracujeme těsto, nejdříve v míse a pak na mírně moukou podsypaném vále.
Těsto rozdělíme na dva díly, zhruba na 2/3 a 1/3. Větší díl rozvalíme a dáme do hlubokého plechu s okraji, který jsme vyložili papírem na pečení. Těsto vytáhneme i trochu do stran - do výšky, to je velmi důležité. Uděláme prostě takovou vanu, kde přijde náplň.
Nastrouhaná jablka smícháme s pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem a dosladíme dle potřeby.
Jablkovou náplň rozprostřeme na těsto a přikryjeme druhým, menším rozváleným dílem těsta. Kolem obvodu - na krajích přimáčkneme, na několika místech koláč propíchneme špejlí a vložíme do vyhřáté trouby.
Pečeme zhruba 45-50 minut.
Po upečení necháme důkladně vychladnout, povrch pocukrujeme a nakrájíme na řezy.