Srnčí řízky v trojobalu

Recepty, Jiné maso

Suroviny

750 g masa z kýty z mladé srny
sůl
pepř
česnek
trojobal (mouka, vejce, strouhanka)
případně anglická slanina (slabě krájená) – tu lze i vynechat.

Postup přípravy receptu

  1. Maso z kýty nakrájíme přes vlákno na plátky, ty naklepeme a pak shrneme do původního tvaru. Osolíme podle chuti, trochu opepříme a po jedné straně potřeme slabounce česnekem, opravdu slabounce - opatrně, říkám tomu postrašit česnekem“. Na druhou stranu každého řízku můžeme přitisknout plátek anglické slaniny, to dodá řízku jemnější chuť. No a pak už klasicky obalíme v trojobalu a usmažíme.

  2. Doporučení: Pokud si nejsme jistí, že maso bylo z opravdu mladého kusu, rozehřejeme troubu na 90-100º C, připravíme hrnec s přiléhající pokličkou vhodný do trouby a dáváme do něj postupně usmažené řízky, pečlivě zaklopíme pokličkou (jinak by řízky vysychaly) a dopečeme je v troubě nejméně 20 minut, ale i déle, podle potřeby. Dobroučké je, potřeme li každý řízek v troubě maličkým kouskem másla, ale to platí i o jiných řízcích (pak je ale lépe, podložit pod řízky v kastrolu pařáčkem a máslo, které z nich částečně steče, použít na omaštění brambor nebo br. kaše apod.

  3. Česnek i anglická mají ten význam, že z větší části zjemní“ chuť a vůni divočiny, řízky jsou lahodné a česnek při správném použití není cítit.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!