Srnčí kýta na styl svíčkové s brusinkami
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 kg srnčí kýty
- 3 mrkve
- 3 petrželové natě
- 1 celer
- 4 kuličky jalovce
- 2 bobkové listy
- 6 hřebíčků
- 4 kuličky nového koření
- 1/4 l hovězího vývaru
- 2 velké lžíce brusinek
- 1 stroužek česneku
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- olej
Postup Srnčí kýta na styl svíčkové s brusinkami
Postup přípravy receptu
-
Srnčí odblaníme, osolíme, opepříme, přelijeme ze všech stran olejem a necháme odležet 2 hodiny (u kýty to stačí). Mrkev, petržel a celer očistíme a nastrouháme. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku.
Vložíme do hrnce zeleninu s rozetřeným česnekem a pomalu vaříme společně se čtvrt litrem vývaru. Osolíme. Do gázy zabalíme nové koření, hřebíček, jalovec a bobkové listy. Svážeme nití do uzlíčku a vložíme do hrnce se zeleninou.
Odležené maso orestujeme ze všech stran vcelku na pánvi do hněda. Poté vložíme do pekáče, trošku podlijeme vodou a na 175 stupňů necháme 15 minut dopéct.
Po vyjmutí z trouby maso z pekáče vyděláme a do zbylého výpeku přidáme rozvařenou zeleninu a brusinky a chvíli ještě povaříme. Pokud chceme omáčku jemnější (je to lepší) ručním mixérem pomeleme. Maso nakrájíme (nevadí, když bude vevnitř růžové, právě naopak, bude tak šťavnaté). Podáváme s bramborovým, špekovým knedlíkem nebo s bramborovými noky.