Špikovaná vepřová kýta na celeru a divokém koření
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1000 g vepřové kýty
- 150 g špeku + 3 lžíce oleje
- 2 cibule
- 2-3 mrkve
- sklenice sterilovaného celeru (330 g)
- 5 kuliček nového koření
- 3 kuličky jalovce
- 1 bobkový list
- 200 ml piva 10° + masový vývar
- 50-70 ml smetany ke šlehání
- sůl
- pepř
- mletý kmín
Postup Špikovaná vepřová kýta na celeru a divokém koření
Postup přípravy receptu
-
Polovinu špeku nakrájíme na malé hranolky. Omyté a osušené maso prošpikujeme připraveným špekem. Maso osolíme, opepříme a posypeme kmínem.
Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a na oleji opečeme. Připravené maso orestujeme na vypečeném špeku ze všech stran.
Do pekáčku nakrájíme cibule, mrkev, dáme celer bez nálevu, koření a opečené maso i s výpekem. Přiklopíme poklicí, podlijeme pivem, vývarem a dáme do vyhřáté trouby na 220 st.
Pečeme 10 minut, troubu zeslabíme na 160 stupňů a pečeme dále asi hodinku, bez otvírání. Poté podle potřeby podlijeme a dopečeme s občasným přelévaní výpekem do měkka.
Měkké maso vytáhneme a zabalíme do alobalu. Výpek předěláme do hrnce, vytáhneme koření a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.
Omáčku převaříme, měla by mít hustotu tak akorát, zjemníme smetanou. Komu by se zdála řídká, zahustí lžičkou solamylu rozmíchaného ve vodě.
Omáčku dochutíme nálevem z celeru. Odpočaté maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a knedlíky, případně s těstovinami nebo noky.