Špikovaná vepřová kýta na celeru a divokém koření

Recepty, Vepřové maso

Suroviny

1000 g vepřové kýty
150 g špeku + 3 lžíce oleje
2 cibule
2-3 mrkve
sklenice sterilovaného celeru (330 g)
5 kuliček nového koření
3 kuličky jalovce
1 bobkový list
200 ml piva 10° + masový vývar
50-70 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
mletý kmín

Postup přípravy receptu

  1. Polovinu špeku nakrájíme na malé hranolky. Omyté a osušené maso prošpikujeme připraveným špekem. Maso osolíme, opepříme a posypeme kmínem.

  2. Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a na oleji opečeme. Připravené maso orestujeme na vypečeném špeku ze všech stran.

  3. Do pekáčku nakrájíme cibule, mrkev, dáme celer bez nálevu, koření a opečené maso i s výpekem. Přiklopíme poklicí, podlijeme pivem, vývarem a dáme do vyhřáté trouby na 220 st.

  4. Pečeme 10 minut, troubu zeslabíme na 160 stupňů a pečeme dále asi hodinku, bez otvírání. Poté podle potřeby podlijeme a dopečeme s občasným přelévaní výpekem do měkka.

  5. Měkké maso vytáhneme a zabalíme do alobalu. Výpek předěláme do hrnce, vytáhneme koření a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka.

  6. Omáčku převaříme, měla by mít hustotu tak akorát, zjemníme smetanou. Komu by se zdála řídká, zahustí lžičkou solamylu rozmíchaného ve vodě.

  7. Omáčku dochutíme nálevem z celeru. Odpočaté maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a knedlíky, případně s těstovinami nebo noky.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!