Špenátový quiche
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Na těsto:
- 1 1/4 hrnku (160 g) hladké mouky
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky cukru
- 110 g másla studeného a nakrájeného (nebo nastrouhaného) na malé kousky
- 4-5 polévkových lžic vody ledově vychlazené
- Na náplň:
- 90 g smetanového sýra (Philadelphia, Lučina smetanová) pokojové teploty
- 1/3 hrnku (80 ml) plnotučného mléka (nebo smetany)
- 3 vejce
- 300 g mražených špenátových listů rozmrazených a vymačkaných
- 250 g strouhaného sýra (Eidam)
- 4-6 jarních cibulek nakrájených na plátky
- 1/4 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mletého pepře
Postup Špenátový quiche
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Do mísy kuchyňského robotu (nebo na vál) dáme mouku a sůl a několikrát zapulzujeme (promícháme). Postupně přidáváme máslo a pulzujeme, asi 10 krát, dokud se nevytvoří hrudkovité těsto.
Přidáme 3 lžíce vody a opět zapulzujeme, až se těsto začne spojovat. Následně přidáme 1 lžíci vody a zase zapulzujeme, až se z těsta vytvoří koule. Pokud je těsto stále sypké, resp. sušší, přidáme další lžíci vody až se těsto krásně spojí, ale není lepkavé.
Z připraveného těsta uděláme placku a zabalíme ji do fólie, kterou vložíme alespoň na 1 hodinu do lednice.
Náplň: Troubu předehřejeme na 220°C. Pečící formu o průměru 28 cm, např. s vlnitým okrajem, vymažeme lehce máslem. Z těsta vyválíme placku, kterou rozprostřeme do formy.
Smetanový sýr ušleháme ve středně velké míse (nebo v kuchyňskému robotu) dohladka. Postupně přidáme vejce a šleháme. Vmícháme zbývající suroviny a řádně promícháme.
Směs nalijeme do připraveného korpusu. Pečeme dozlatova, cca 25 minut. Před podáváním necháme 10 minut vychladnout.