Špenát listový
Recepty, PřílohySuroviny
- slanina (špek, máslo, olej EVOO)
- česnek
- piniová (dýňová, slunečnicová i jiná) semínka, ořechy
- rozinky
- listový špenát
- sůl
- pepř
Postup Špenát listový
Postup přípravy receptu
-
Na pánvi popustíme (nebo do chrumkava vyškvaříme) slaninu na kostečky.
Přidáme a krátce osmahneme česnek na tenké plátky.
Přihodíme rozinky a čistý špenát, opepříme, opatrně dosolíme. Máme-li rádi křehký špenát, tak jej tepelně takřka neupravujeme;kdo chce špenát měkčí, tak obsah pánve párkrát prohodí, kdo rád špenát jako šráky“, tak podusí krátce pod poklicí.
Poznámka: Naschvál nepíši množství surovin…, ale pokud je podáváno jako příloha, pak 100g špenátu na osobu je minimální množství.
Kombinace rozinek s česnekem (nepřehnat) je nepřekonatelná;někdy zakápnu portským (je-li v domě k mání), z jara chodím s kosou na medvědí česnek…
Se solí opatrně… oxaláty jsou nevyzpytatelné!
Zdroj: Po třiceti letech už si nevzpomenu.