Španělský ptáček – Honzova improvizace
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- Hovězí zadní
- worcestrová omáčka
- plnotučná hořčice
- sůl
- pepř
- vejce
- párek nebo klobáska
- kyselá okurka
- anglická slanina
- cibule
- sladká paprika
- jíška
- olej
- voda
Postup Španělský ptáček – Honzova improvizace
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájejte na plátky (ideální je tak 14x12 cm, na jednu porci jsou tak tři kousky), naklepejte, potřete worcestrovou omáčkou a plnotučnou hořčicí. Až potom osolte a opepřete.
Pak na to plácněte plátek anglické slaniny, kousek okurky, čtvrtku vejce a kousek párku nebo klobásky. Umotejte ptáčky (nepíchejte do nich žádná párátka, ani je ničím neovazujte) a naskládejte je těsně vedle nebo do lehce tukem vytřeného pekáčku (nerestujte je).
Na pánvičce rozpalte olej a orestujte na drobno nakrájenou cibulku do hněda (přibližřně jako na guláš). Až bude cibulka tmavá, přidejte sladkou papriku, promíchejte a asi po deseti vteřinách přidejte hrnek vařící vody. Pak to všechno vyklopte do pekáčku na ptáčky.
Pekáč přiklopte a šoupněte do předehřáté trouby (180 stupňů). Po hodině na to koukněte a když bude třeba, tak přilijte trochu horké vody. Ať je tam přibližně tolik vody ať jsou ptáčci potopení, ale neplavou.
Za další hodinu to všechno vyndejte z trouby. Ptáčky vyndejte, šťávu přelejte do hrnce a rozmixujte jí. Zahustěte trochou jíšky a podle potřeby dochuťte solí a pepřem (většinou není ani moc třeba).