Smetanová cuketová polévka s křupavými zeleninovými nudličkami
Recepty, PolévkySuroviny
- 400 g dužiny z cukety (oloupané bez slupky)
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 50 g másla
- 1/2 lžičky koření kari
- 1,5 dl bílého vína
- 3/4 litru slepičího bujónu nebo zeleninového vývaru
- 1 kelímek (200 ml) smetany 33%
- sůl
- pepř
- 50 g zakysané smetany 16%
- muškátový oříšek
- Na zeleninové nudličky:
- 2 mrkve
- kousek celeru (cca 90 g)
- 1/2 pórku
- 2-3 lžíce oleje na smažení
- sůl
- Kromě toho:
- 4 lžíce tykvových semen
- 2 lžíce oleje (pokud možno z tykvových semen)
Postup Smetanová cuketová polévka s křupavými zeleninovými nudličkami
Postup přípravy receptu
-
Dužinu z cukety pokrájíme na kostky;šalotku a česnek posekáme na drobno. V hrnci rozehřejeme máslo, šalotku a česnek na něm zesklovatíme a přidáme kostky cukety. Poprášíme karí a pokapeme bílým vínem. Zalijeme vývarem a smetanou, osolíme a opepříme.
Uvedeme do varu a vaříme 15 minut, na malém ohni těsně pod bodem varu. Poté rozmixujeme, protřeme přes husté síto a necháme přejít varem.
Do polévky pak vmícháme zakysanou smetanu, podle potřeby ještě dosolíme, opepříme a okořeníme strouhaným muškátovým oříškem.
Mrkev a celer očistíme, omyjeme a nakrájíme (nastrouháme) na tenké plátky podélně a pak plátky ostrým nožem nakrájíme na tenké nudličky.
Pórek očistíme, podélně rozpůlíme, pokrájíme ho na špalíčky po asi 5 cm a také pokrájíme na tenké nudličky.
Rozehřejeme olej a zeleninové nudličky na něm postupně opečeme dozlatova. Necháme okapat na papírovém ubrousku a mírně osolíme.
Tykvová semena posekáme, polévku nalijeme do hlubokých talířů nebo do vydlabané tykve. Okraje talířů nebo tykve pokapeme olejem z tykvových semen.
Polévku posypeme posekanými tykvovými semeny a doprostřed vyrovnáme nudličky opečené zeleniny.