Smažené koblihy/donutky

Recepty, Cukroví

Suroviny

1 ¼ šálků mléka
jeden balíček kvasnic
2 vejce
50 g másla, rozpuštěné a chlazené
¼ šálku granulovaného cukru
1 čajová lžička soli
4 ¼ šálků hladké mouky a více k vytažení těsta
2 l oleje

Postup přípravy receptu

  1. Zahřejeme mléko, dokud není teplé, ale ne horké, asi tak na 40 stupňů. Ve velké misce promícháme s kvasnicemi a necháme stát, dokud směs není pěnivá, asi 5 minut.

  2. Do mísy přidáme vajíčka, máslo, cukr a sůl a směs kvasnic a mléka, polovinu mouky (2 šálky) a smícháme. Poté přidáme zbytek mouky, promícháme, až se těsto nechytá stěn mísy (přidáme ještě trochu mouky, asi 2 polévkové lžíce najednou, pokud je těsto příliš mokré). Namažeme velkou misku trochou oleje. Přeneseme těsto na misku a zakryjeme. Necháme kynout při pokojové teplotě, dokud se nezvětší, přibližně 1 hodinu.

  3. Těsto dáme na pomoučený vál a vyválíme ho na tloušťku asi 1,5 cm. Vykrajujeme koblihy (průměr asi 7,5 cm). Pokud děláte plněné koblihy, nevykrajujte střed.

  4. Koblihy položíme na plech tak, aby mezi nimi bylo dostatek místa. Zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme na teplém místě, dokud nejsou lehce nafouklé a jemné, asi 45 minut. Pokud vaše kuchyně není teplá, zahřejte troubu na 200°C na začátku tohoto kroku, pak vypněte, vložte plech do trouby a nechte dveře pootevřené. Asi 15 minut před tím, než koblihy vykynou, nalijeme olej do hrnce s těžkým dnem, nebo do holandské trouby na středním ohni a ohřejeme ho.

  5. Pečlivě přidáme koblihy na olej a obracíme, zhruba po 45 sekundách. Pro vyjmutí použijeme kovovou naběračkou, kterou je vyzvedneme. Necháme smažit, dokud nebudou zlaté. Pozor, otvory na koblihu se smaží rychleji. Posypeme zdobením nebo naplníme a podáváme, nejlépe čerstvé.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!