Šlehačkový koláč s makovou posýpkou
Recepty, MoučníkySuroviny
- těsto:
- 3 vejce žloutky a bílky zvlášť
- 250 ml smetany ke šlehání
- 75 g cukru
- 25 g domácího vanilkového cukru
- 250 g hladké mouky
- 50 g čerstvě mletých mandlí
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 3 lžíce mléka
- 250 g hrušek
- 250 g švestek
- posýpka:
- 40 g másla
- 40 g strouhanky
- 15 g mletého máku
- 75 g cukru
Postup Šlehačkový koláč s makovou posýpkou
Postup přípravy receptu
-
Smetanu vyšleháme do polotuha a za stálého míchání přisypeme všechen cukr, pak jeden po druhém vmícháme žloutky. Postupně zapracujeme mouku s práškem do pečiva i mléko.
Bílky vyšleháme na tuhý sníh a zlehka je spolu s mandlemi vmícháme do těsta.
Těsto rozetřeme na menší plech vyložený pečícím papírem a bohatě poklademe ovocem. Vložíme do trouby předehřáté na 170°C a pečeme asi 15 minut.
Mezitím prsty propracujeme všechny přísady na drobenku a posypeme jí povrch předpečeného koláče.
Pečeme dalších 15-20 minut, dokud do středu zapíchnutá špejle nevyjde suchá.
Koláč necháme zchladnout na plechu a nakrájíme na řezy.