Slávky
Recepty, Mořské plodyPostup Slávky
Postup přípravy receptu
-
JEDNODUŠEJI UŽ TO NEJDE:-) Zatřeseme s pytlem mušlí. Ty, které zůstanou otevřené, VYHODÍME! Škeble očistíme (kartáčkem) a opláchneme (vodou).
Česnek nakrájíme na plátky a petržel nadrobno.
Slávky vložíme do hrnce, přihodíme česnek, NESOLÍME, NEPODLÉVÁME, zadeklujeme poklicí a dáme vařit na prudký oheň. Občas obsah prohodíme.
Asi do 5 minut mlži pustí šťávu a otevřou se. Dáme z ohně.
Přihodíme pertžel a důkladně zamícháme, aby žádná slávka nepřišla zkrátka.
Škeble, které se neotevřou, VYHODÍME a můžeme podávat. Maso vybíráme pomocí rozevřené škeble - jako pinzetou... Šťávu nabíráme půlškeblí, jako lžičkou... Kdo chce, tak si okyselí citronem... Kdo se chce i nasytit, ulamuje sousta z bílého chleba... Popíjíme bílé, suché...