Selská bramboračka
Recepty, PolévkySuroviny
- 300 g brambor
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1/2 celeru
- 1 list kapusty
- 1 pórek
- 2 stroužky česneku
- hrst hub
- 1 masox
- 1/2 kávové lžičky kmínu
- pepř
- sůl
- 1/2 kávové lžičky majoránky
- 2 polévkové lžíce sádla
- 2 polévkové lžíce hladké mouky
- 1 cibule
- na ozdobu:
- nať petrželky
- pažitky
Postup Selská bramboračka
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozehřejeme sádlo a vložíme na kostičky nakrájenou cibuli, necháme ji zesklovatět a vložíme veškerou zeleninu nakrájenou na kostičky a vše osmahneme, vsypeme mouku a promícháme, zalijeme vodou, přidáme houby, brambory, kmín.
Vaříme asi půl hodiny, dokud zelenina nebude měkká, pak dochutíme majoránkou, utřeným česnekem, solí, pepřem.
Do polévky můžeme dát vařit vepřové uzené koleno nebo žebírka nebo na kostičky nakrájený a na sádle osmažený salám.
V Podkrkonoší se bramboračka dochucuje smetanou a octem, jinde zase mletou paprikou.