Sedmikráskový med s limetami a třtinovým cukrem
Recepty, ZavařeninySuroviny
- 1000 květů sedmikrásek
- 1400 g třtinového cukru
- 3 limetky
- + 1 litr vroucí vody
- + čisté (nejlépe vyvařené) sklenice s víčky na uskladnění medu
Postup Sedmikráskový med s limetami a třtinovým cukrem
Postup přípravy receptu
-
Sedmikráskám odštípejte pomocí nehtů stonky těsně pod hlavičkami, abyste měli jen čistý květ.
Květy nasypte do větší mísy, zalijte studenou vodou a nechte alespoň 20 minut máčet, abyste odplavili veškerý hmyz.
Mezitím si připravte limetky. Pomocí škrabky na brambory je zbavte zelené kůry a ostrým nožem nakrájejte na tenká kolečka.
Jakmile jsou květy krásně čisté, slijte vodu a přesuňte je do tepluvzdorné nádoby s víkem (výborně se hodí hrnec s poklicí).
Přidejte nakrájené limety a zalijte litrem vroucí vody. Nechejte zchladnout na pokojovou teplotu, přiklopte poklicí a uložte alespoň na 3, lépe však na 5 dnů do lednice.
Uleželý odvar slijte pomocí cedníku vyloženého čistou utěrkou a obsah utěrky ještě pořádně vyždímejte, abyste ze sedmikrásek i limetek dostali co nejvíce chuti.
Čistý výluh přesuňte do hrnce nebo hluboké pánve s nepřilnavým dnem a přisypte veškerý třtinový cukr.
Teď vám začne nejotravnější část práce, která vás na hodinu a půl uváže k plotně, takže výrazně doporučuji abyste si odskočili a následně zapnuli dlouhohrající CD své oblíbené skupiny.
Med vařte na nižším středním plameni (tedy na tom skoro nejslabším) za stálého míchání. Jakmile se na povrchu medu vytvoří hustá světlá pěna, odstraňte ji pomocí malého cedníčku (viz tipy a triky).
Během vaření bude mít pravděpodobně med několikrát tendence vzkypět a jít vám naproti (proto je třeba se od plotny nevzdalovat) – v tu chvíli plamen snižte na minimum a míchejte, dokud se hladina opět nezklidní. Po chvíli opět trošku zvyšte plamen.
Abyste poznali, zda má med vyhovující konzistenci, ukápněte trošku na talířek a vložte ho na pár minut do ledničky, aby zcela vychladl. Pak do něj smočte prst a zvedněte ho nahoru – pokud se med krásně táhne a jeho vlákno hezky drží a netrhá se, máte hotovo.
Horkým medem naplňte pomocí naběračky připravené čisté sklenice (před plněním je dobré propláchnout sklenice horkou vodou, aby pod vřelým medem nepopraskaly).
Zavíčkujte, pořádně utáhněte závit, otočte sklenice dnem vzhůru a takto je nechejte vychladnout.
Sedmikráskový med podávejte do čaje při úporném vlhkém kašli (protože usnadňuje vykašlávání), ale i na palačinky namísto sirupu, nebo třeba k snídaňovým toastům.