Salát z kysaného zelí 2

Recepty, Saláty

Suroviny

1/2 kg kysaného zelí (1 sáček)
3-4 vařené brambory ve slupce, vystydlé (můžou být i oloupané z předešlého vaření)
1-2 cibule podle chuti a velikosti cibule
2-4 naložené okurky dle chuti a velikosti
1-2 jablka oloupaná a nahrubo nastrouhaná
kmín (pokud není kysané zelí již s kmínem)
sůl podle chuti (pozor, kysané zelí bývá dost slané!)
mletý pepř dle chuti
olej podle chuti (nemusí být olivový)

Postup přípravy receptu

  1. Sáčku kysaného zelí (500 g) ukrojím růžek, nálev vymačkám do nádobky a uschovám. Sáček rozříznu a zelí překrájím podle potřeby.

  2. Do mísy vložím nakrájené zelí, na půlkolečka nakrájenou cibuli (tu pokud možno rozeberu), vařené brambory nakrájím na kostičky nebo použiji mřížku, jako na bramborový salát.

  3. Na jemno nakrájím naložené okurky. Přidám nahrubo nastrouhaná jablka, opepřím mletým pepřem, přidám kmín, (není-li již v kysaném zelí), hojně zakapu olejem, promíchám a popřípadě dosolím.

  4. Je-li to hodně kyselé, možno přisladit trochou cukru, případně zalít trochou nálevu z okurek. Podle chuti. Dám vychladit a proležet do lednice.

  5. V lednici vydrží nejméně týden, pokud se dřív nesní. Lze ho také uchovat v zavařovací sklenici s twist. víčkem.

  6. Hodí se k vařenému či pečenému masu, prejtu, jitrnicím nebo jen tak.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!