Rychlý chlebíček nebo bábovka se sušenými švestkami
Recepty, MoučníkySuroviny
- 4 vejce
- 1 hrnek krupicového cukru, může být i tmavý nebo třtinový
- 3/4 hrnku rostlinného oleje bez výrazné chuti (řepkový, slunečnicový)
- 1 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek drobně sekané hořké čokolády
- 1 1/2 hrnku sekaných sušených švestek (může být i část sušených hrušek či datlí, ale švestky by měly převažovat)
- 1/2 hrnku drobně sekaných nebo hrubě mletých ořechů (nemusí být)
- 1/2 hrnku mléka (v přípdě, že jsou menší vejce, tak 3/4 hrnku, ale víc určitě ne)
- Na dokončení:
- rum
- moučkový cukr s vanilkou
- (odměřujeme čtvrtlitrovým hrnkem)
Postup Rychlý chlebíček nebo bábovka se sušenými švestkami
Postup přípravy receptu
-
Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, nejlépe ručním elektrickým šlehačem, postupně slabým pramínkem přiléváme olej. Sekané přísady smícháme s moukou a práškem do pečiva. Do ušlehané hmoty zvolna přimícháváme mouku s přísadami a mléko.
Vzniklé těsto nalijeme do vymaštěné, strouhankou nebo kokosem vysypané větší chlebíčkové formy. Můžeme dát i do bábovkové.
Pečeme při 180 °C cca 30 minut, pak snížíme na 150 °C a dopečeme.
Chvilku necháme stát ve formě, ještě teplé vyklopíme, pokapeme rumem a sypeme cukrem s vanilkou. Můžeme též polévat čokoládovou či rumovou polevou a sypat ořechy nebo čokoládou.