Roštěnky na švédský způsob
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- 4 plátky hovězí roštěnky (nebo plátky hovězího na dušení)
- 1 cibule
- 3 kyselé okurky
- trochu sardelové pasty
- 1-2 lžíce polohrubé mouky
- 200 ml smetany ke šlehání
- masový vývar
- olej
- černý pepř
- sůl
Postup Roštěnky na švédský způsob
Postup přípravy receptu
-
Plátky masa rozklepeme, nařízneme po okrajích, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme olej a maso opečeme z obou stran dohněda.
Poté ho vyndáme stranou a ve výpeku orestujeme drobně nakrájenou cibuli. Ke zhnědlé cibulce vrátíme plátky masa, podlijeme vývarem a dusíme doměkka.
Nejlépe bude, když dopředu rozehřejeme troubu na 200°C a v této fázi kastrol vložíme do trouby. V tom případě stačí, když obsah kontrolujeme po dvaceti minutách, doléváme horký vývar a při té příležitosti promíchneme. Pečeme podle kvality masa, do doby, než se při bodnutí vidličkou jednotlivá vlákna oddělují.
Kastrol s měkkým masem vyndáme z trouby, maso dáme stranou a do výpeku vmícháme polohrubou mouku, rozmíchanou v trošce vody. Dobře provaříme, přidáme kostičky kyselých okurek, sardelovou pastu a přilijeme smetanu. Vrátíme maso, prohřejeme a dosolíme či dopepříme. Hustotu omáčky regulujeme přidáním vývaru či zahuštěním moukou.