Rizoto z hnědé rýže s cherry rajčátky, mozzarellou a čerstvou bazalkou
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- 400 g hnědé rýže (Basmati nebo Natural)
- 250 g cherry rajčátek
- 1 větší červená cibule
- 100 g mozzarelly
- 2 dcl rajčatové šťávy (passaty)
- sůl
- pepř čtyř barev
- olivový olej
- čerstvá bazalka
Postup Rizoto z hnědé rýže s cherry rajčátky, mozzarellou a čerstvou bazalkou
Postup přípravy receptu
-
Rýži dáme vařit do vroucí osolené vody, já osobně rýži neproplachuji, myslím, že na rizoto to ani není vhodné. Jelikož tmavá rýže potřebuje k uvaření podstatně delší dobu než rýže světlá, nerestuji ji s ingrediencemi jako klasicky, ale vařím ji zvlášť.
Cibuli nasekáme na tenké plátky, cherry rajčátka rozkrájíme na půlky nebo můžeme klidně nechat vcelku, já je krájím, protože z nich odstraňuji tzv. bubáka“.
Na pánvi orestujeme na olivovém oleji cibuli a cherry rajčátka, přidáme uvařenou hnědou rýži, osolíme a opepříme dle chuti. Rýže by měla zůstat vláčná, ne suchá, proto přidáme rajčatovou šťávu, která dodá nejen správnou konzistenci, ale také více rajčatovou chuť.
Nakonec přidáme na drobno nakrájenou mozzarellu a nasekané lístky čerstvé bazalky, párkrát prohodíme na pánvi a můžeme podávat. Pozn.: Bazalku používám zelenou i červenou, dodá jídlu zajímavější šmrnc i vzhled