Rizoto s italskou klobásou a rajčátky
Recepty, Vepřové masoSuroviny
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- 350 g čerstvých italských klobásek (např. salsiccií)
- 1 řapík celeru, nakrájený nadrobno
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- 3/4 hrnku kulatozrnné rýže vhodné na rizoto
- 50 ml suchého bílého vína
- 750 ml kuřecího vývaru
- 400 g konzerva krájených rajčat
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Dokončení:
- malý svazek hladkolisté petržele, nasekané lístky
- hoblinky parmazánu
- olivový olej na pokapání
Postup Rizoto s italskou klobásou a rajčátky
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejeme na 175°C. V pánvi s rukojetí rozehřejeme na středním plameni olej s máslem a orestujeme na něm cibuli dosklovita. Přidáme klobásky a řapíkatý celer a restujeme dalších 5 minut, ke konci přidáme také česnek. Pak vsypeme rýži a mícháme, dokud jednotlivá zrnka rýže nezprůsvitní. Podlijeme vínem a necháme 1–2 minuty odpařit. Zalijeme kuřecím vývarem a rajčaty z konzervy, osolíme a opepříme podle chuti, promícháme a přivedeme k varu.
Jakmile se směs vaří, vložíme pánev do předehřáté trouby (nezapomeneme předtím z pánve sejmout rukojeť) a pečeme 40 minut, nebo dokud není veškerá tekutina vsáknutá do rýže a rýže uvařená tak akorát na skus. Do hotového rizota vmícháme nasekanou petrželku. Podáváme posypané hoblinkami parmazánu a zakápnuté několika kapkami dobrého olivového oleje.