Řezy paní kněžny
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 200 g mandlí nebo vlašských ořechů
- 2 a 1/2 hrnečku špaldové mouky
- 4 lžíce sladu nebo medu
- 200 ml oleje
- špetka soli
- 1. náplň:
- 3 vaničky měkkého polotučného tvarohu (tj. 750 g)
- 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 1/2 hrnku rozinek
- rýžový sirup
- 2. náplň:
- 6 jablek
- 1/2 hrnečku rozinek
- 3/4 hrnečku ovesných vloček
- lžička skořice
- špetička soli (pár zrnek)
Postup Řezy paní kněžny
Postup přípravy receptu
-
Mandle nameleme na jemno a smícháme s ostatními ingrediencemi, pokud olej trošku nahřejeme a vmícháme do něj slad, bude se se sladem lépe pracovat. Měla by vzniknout spíš taková drobenka, jestliže se moc matlá, přidejte mouku a jestliže je moc suchá, přidejte opatrně olej. Přibližně polovinu drobenky natlačíme do plechu nebo formy se zvýšeným okrajem a snažíme se vytvořit okraje, aby náplně nevytékaly.
Všechny odměřené rozinky do náplní zalijeme vroucí vodou a necháme tak minutu až dvě ponořené. Pak přes síto propláchneme pod tekoucí vodou. Půl hrnku rozinek do 1. náplně smícháme s ostatními surovinami - sirupem osladíme dle své chuti. Pudinkový prášek je třeba pořádně rozmíchat metličkou. Jablíčka nastrouháme na hrubo a smícháme se zbylými rozinkami, solí a skořicí. Na suché rozehřáté pánvi lehce opražíme ovesné vločky - ne dohněda! Jen aby zavoněly. Pak je nameleme na jemno. Vločky přidáme k jablkům a pořádně promícháme.
Na drobenku, kterou už máme připravenou na plechu, dáme nejdřív tvarohovou a pak jablečnou náplň. Nakonec posypeme druhou polovinou drobenky. Dáme péct do trouby vyhřáté cca na 190°C na 20 minut. Řezy vyndáme z trouby, když je drobenka lehce nahnědlá - viz foto.