Řezy paní kněžny

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
200 g mandlí nebo vlašských ořechů
2 a 1/2 hrnečku špaldové mouky
4 lžíce sladu nebo medu
200 ml oleje
špetka soli
1. náplň:
3 vaničky měkkého polotučného tvarohu (tj. 750 g)
1/2 sáčku vanilkového pudinku
1/2 hrnku rozinek
rýžový sirup
2. náplň:
6 jablek
1/2 hrnečku rozinek
3/4 hrnečku ovesných vloček
lžička skořice
špetička soli (pár zrnek)

Postup přípravy receptu

  1. Mandle nameleme na jemno a smícháme s ostatními ingrediencemi, pokud olej trošku nahřejeme a vmícháme do něj slad, bude se se sladem lépe pracovat. Měla by vzniknout spíš taková drobenka, jestliže se moc matlá, přidejte mouku a jestliže je moc suchá, přidejte opatrně olej. Přibližně polovinu drobenky natlačíme do plechu nebo formy se zvýšeným okrajem a snažíme se vytvořit okraje, aby náplně nevytékaly.

  2. Všechny odměřené rozinky do náplní zalijeme vroucí vodou a necháme tak minutu až dvě ponořené. Pak přes síto propláchneme pod tekoucí vodou. Půl hrnku rozinek do 1. náplně smícháme s ostatními surovinami - sirupem osladíme dle své chuti. Pudinkový prášek je třeba pořádně rozmíchat metličkou. Jablíčka nastrouháme na hrubo a smícháme se zbylými rozinkami, solí a skořicí. Na suché rozehřáté pánvi lehce opražíme ovesné vločky - ne dohněda! Jen aby zavoněly. Pak je nameleme na jemno. Vločky přidáme k jablkům a pořádně promícháme.

  3. Na drobenku, kterou už máme připravenou na plechu, dáme nejdřív tvarohovou a pak jablečnou náplň. Nakonec posypeme druhou polovinou drobenky. Dáme péct do trouby vyhřáté cca na 190°C na 20 minut. Řezy vyndáme z trouby, když je drobenka lehce nahnědlá - viz foto.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!