Pstruhové filetové závitky, plněné smetanovo-žampiónovou omáčkou
Recepty, RybySuroviny
- 2 pstruzi
- 200 g anglické slaniny
- 150 ml smetany
- 60 g uzeného strouhaného sýra nebo jiného sýru
- 2 větší žampióny
- 4 šalotky
- 1,5 polévkové lžíce hladké mouky
- 80 g másla
- čerstvý pepř
- citrón
- sůl
- česnek
- tymián
- kopr
- estragon
- majoránka
- pažitka
Postup Pstruhové filetové závitky, plněné smetanovo-žampiónovou omáčkou
Postup přípravy receptu
-
Pstruhy očistíme, omyjeme, vykostíme, rozdělíme na filety, pak je prosolíme, opepříme a zakapeme citronovou šťávou. V hrnku si rozšleháme mouku, smetanu a na hrubo nastrouhaný sýr.
Na větší pánvi nebo v hrnci osmažíme na másle pokrájené šalotky, přidáme nakrájené plátky žampiónů, které orestujeme a podusíme.
Když jsou žampiony měkké, přidáme rozšlehanou smetanu s moukou, kam vsypeme i na hrubo nastrouhaný sýr, dál vmícháme pokrájené bylinky a mícháme tak dlouho, až získáme hustou směs, podobnou smaženici.
Směs dochutíme solí a pepřem, poklademe ji na filety a stočíme je do tvaru zavináče a nakonec vše ještě posypeme rybím kořením. Poté zabalíme takto naplněné a zavinuté filety do plátků slaniny.
Ryby pak ještě zpevníme párátky, posypeme bylinkami, pokrájenou šalotkou, česnekem a dáme vše zapéci do pekáčku, vymazaného máslem, pak při pečení přidáme ev. malinko vývaru.
Když jsou filety s náplní dobře propečené, podáváme je s opečeným bramborem a oblohou. Zůstane nám i výborná šťáva i s jemnou houbovo-sýrovo chutí.