Pšeničný chléb se semínkovou záparou
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- na záparu:
- 50 g pšeničné celozrnné mouky
- 2 vrchovaté lžíce lněného semínka
- 2 vrchovaté lžíce slunečnice
- 2 vrchovaté lžíce dýňového semínka
- 2 vrchovaté lžíce sezamu
- (semínka celkem přibližně 150 g)
- 250 g vroucí vody
- - vše promíchat, zakrýt a nechat vychladnout
- omládek:
- 100 g vody
- lžička sladěnky
- 130 g hladké mouky
- 10 g droždí
- - vše dobře promísíme a zakryté necháme hodinu kynout
- dále:
- 350 g hladké mouky
- 20 g oleje
- 60 g vody
- 2-2,5 lžičky soli
Postup Pšeničný chléb se semínkovou záparou
Postup přípravy receptu
-
K vykynutému omládku přidáme vychladlou záparu a zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho nakynout asi hodinu.
Vykynuté těsto propracujeme, pokud je třeba podsypneme další moukou a utvoříme bochník, který dáme kynout do ošatky.
Vykynutý bochník opatrně vykulíme na plech, smeteme z něj přebytečnou mouku, orosíme ho vodou, můžeme naříznout a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (230°C/asi 45 minut - posledních 15-20 minut při snížené teplotě na 200°C).