Pšeničné uzly se lnem a otrubami

Recepty, Slané pečivo

Suroviny

Omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
130 g hladké mouky
10 g čerstvého droždí
– vše smícháme do hladkého těstíčka a zakryté v míse necháme hodinu kynout
Těsto:
220 g vody
40 g oleje
400 g hladké mouky
30 g pšeničných otrub
30 g lněného semínka
2 lžičky soli

Postup přípravy receptu

  1. K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin (lněná semínka celá) a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.

  2. Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 8-10 kusů. Z každého uděláme bulku a necháme asi 5-7 minut odpočinout. Pak z bulek vyválíme delší prameny a smotáme je do uzlů, které uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.

  3. Nakynuté uzly potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí, a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (220°C/20-25 minut).


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!