Pšeničné uzly se lnem a otrubami
Recepty, Slané pečivoSuroviny
- Omládek:
- 100 g vody
- rovná lžička sladěnky
- 130 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- – vše smícháme do hladkého těstíčka a zakryté v míse necháme hodinu kynout
- Těsto:
- 220 g vody
- 40 g oleje
- 400 g hladké mouky
- 30 g pšeničných otrub
- 30 g lněného semínka
- 2 lžičky soli
Postup Pšeničné uzly se lnem a otrubami
Postup přípravy receptu
-
K vykynutému omládku přidáme zbytek surovin (lněná semínka celá) a uhněteme těsto, které v míse zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na 8-10 kusů. Z každého uděláme bulku a necháme asi 5-7 minut odpočinout. Pak z bulek vyválíme delší prameny a smotáme je do uzlů, které uložíme kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.
Nakynuté uzly potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat semínky nebo hrubou solí, a dáme upéct do dobře vyhřáté trouby (220°C/20-25 minut).