Pruhované čokoládové košíčky s třešní

Recepty, Moučníky

Suroviny

Na košíčky:
100 g mléčné čokolády
100 g hořké čokolády
tenký malířský štěteček
papírové košíčky na dezerty
Na krém:
125 g Mascarpone
75 g bílé čokolády
třešně na ozdobu košíčků

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si připravte čokoládové košíčky.

  2. Ve dvou tepluvzdorných mísách položených nad hrnce s mírně vroucí vodou si zvlášť rozpusťte rozlámanou hořkou i mléčnou čokoládu.

  3. Pomocí tenkého štětečku vyplňte drážky v polovině papírových košíčků mléčnou čokoládou tak, že vytvoříte světle hnědé proužky.

  4. Druhou polovinu košíčků vyproužkujte“ stejným způsobem hořkou čokoládou.

  5. Takto připravené košíčky uložte alespoň na 10 minut do mrazničky zcela ztuhnout.

  6. Je dost pravděpodobné, že vám obě čokolády v průběhu práce mírně zatuhly a bude třeba je opět rozehřát nad vodní lázní. Než však vytvoříte druhou vrstvu košíčků, musíte vymíchat obě čokolády do pokojové teploty (nebo jen mírně teplého stavu, aby vám horká čokoláda nerozpustila připravené proužky).

  7. Vlažnou čokoládou vyplňte pomocí štětečku celý košíček tak, že mléčné proužky zakryjete hořkou čokoládou a naopak.

  8. Opět dejte zchladnout do mrazničky. Nakonec přidejte ještě jednu vrstvu čokolády, aby měly košíčky silnější stěny a netály vám pod rukama. Naposledy uložte do mrazničky pořádně zatuhnout.

  9. Zmrzlým košíčkům opatrně sloupněte papírovou část a máte korpusy hotové.

  10. Zatímco máte v mrazničce košíčky s druhou vrstvou čokolády, připravte si krém.

  11. Nad hrnec s mírně vroucí vodou postavte tepluvzdornou mísu tak, aby její dno nedotýkalo hladiny (čímž si vytvoříte vodní lázeň), rozlámejte do ní bílou čokoládu a nechte pozvolna rozpustit.

  12. Stáhněte z plotýnky a za občasného promíchávání nechejte čokoládu mírně zchladnout (jen aby nebyla úplně horká).

  13. Následně do ní ručně přimíchejte 125g mascarpone (zkuste se elektrickému šlehání úplně vyhnout, případně prošlehejte jen velmi krátce).

  14. Krém zakryjte potravinovou fólií a uložte do lednice mírně zchladnout (ale ne zcela zatuhnout, pak by s ním nešlo pracovat).

  15. Krémem naplňte zdobicí sáček s hvězdicovou hubičkou a ozdobně jej nastříkejte do čokoládových košíčků. Každý korunujte pěknou třešní i se stopkou. Přikryté potravinovou fólií uložte do lednice zatuhnout. Podávejte vychlazené k ledové odpolední kávě.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!