Protýkané hovězí ochucené citronem a kapary
Recepty, Hovězí masoSuroviny
- Plátky hovězí roštěná nebo zadní
- cibule
- mrkev
- celer
- citron
- kapary
- slanina
- tymián
- cukr
- sůl
- vývar
- červené víno
- nové koření
- celý pepř
Postup Protýkané hovězí ochucené citronem a kapary
Postup přípravy receptu
-
Před začátkem vaření slaninu nakrájíme na hranolky k protýkání masa a necháme je alespoň půl hodiny v mrazáku, pak se s nimi lépe maso protáhne. Skrz maso uděláme tenkým nožem zářezy a slaninu jimi protáhneme, maso osolíme a opepříme.
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme pokrájenou slaninu, mrkev, celer a asi 3 kousky citrónové omyté kůry bez bílé dužiny. Vložíme ještě celé koření a tymián. Na orestovaný základ dáme maso, které necháme z obou stran zatáhnout, podlijeme trochu vývarem a dusíme, postupně přiléváme vývar podle potřeby.
Když je maso měkké, přilijeme přibližně 2 dcl vína a ještě asi 10 min. necháme provařit. Maso poté vyjmeme, do šťávy přidáme šťávu z 1/2 citrónu a 3 kostky cukru (každý podle své chuti), kapary a jemně nastrouhanou citrónovou kůru.
Dochutíme a maso vrátíme do šťávy. Naposledy již mírně necháme probublat a můžeme podávat. Kdo chce, může před přidáním kaparů šťávu propasírovat.