Prinsesstårta (Princeznin dort)
Recepty, MoučníkySuroviny
- Piškot:
- 75 g hladké mouky
- 75 g kukuřičného škrobu
- 120 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 2 lžíce horké vody
- Krém:
- 500 g plnotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 120 g cukru
- 4 žloutky
- 45 g kukuřičného škrobu
- 750 ml smetany ke šlehání
- ztužovač do šlehačky (není nutný)
- malinový džem
- marcipán na potáhnutí dortu
Postup Prinsesstårta (Princeznin dort)
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme vanilkový krém. Mléko s vanilkovými semínky z lusku ohřejeme. Cukr, žloutky a škrob vymícháme. K této žloutkové směsi za stálého míchání pomalu přiléváme teplé mléko s vanilkou. Tuto směs vrátíme na sporák a mícháme dokud směs nezhoustne. Krém musíme nechat zcela vychladnout, abychom ho na dort nedávali teplý.
Následně si upečeme piškot. Dortovou formu vyložíme pouze kolečkem pečicího papíru, nevymazáváme. Žloutky a cukr umícháme do pěny, poté přidáme vodu a škrob a mouku. Nakonec přidáme opatrně sníh a pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi hodinu.
Vyšleháme si všechny 3 šlehačky, do kterých můžeme přidat ztužovač.
Dortový korpus rozkrojíme na 3 díly. Spodní díl pomažeme malinovým džemem a trochou šlehačky. Přiklopíme 2. díl korpusu, na který dáme vanilkový krém a na ten navrstvíme šlehačku do kupole. Přiklopíme poslední část korpusu, abychom vytvořili správný tvar. Celý dort pomažeme tenkou vrstvou šlehačky. Následně celý dort potáhneme rozváleným marcipánem.