Pravé valašské frgály
Recepty, MoučníkySuroviny
- 700 g polohrubé mouky
- 120 g tuku (Hera)
- 80 g cukru
- 3 žloutky
- 1/4 l mléka
- sůl
- 50 g kvasnic
- Náplně:
- Tvarohová:
- 2 kostky měkkého tvarohu
- mletý cukr
- vanilkový cukr
- vanilkový pudink
- (Vše dáváme podle chuti)
- Povidlová:
- povidla
- cukr pro doslazení
- (či mléko na rozředění, kdyby povidla byla příliš hustá)
- Drobenka:
- máslo
- hrubá mouka
- mletý cukr
- Vše zpracujeme, dokud nám nevznikne sypká hmota. Ingredience jsem dávala od oka, nepracuji s žádnými konkrétními poměry
Postup Pravé valašské frgály
Postup přípravy receptu
-
Do vlažného osoleného (špetka soli) a oslazeného (cca 10 g mletého cukru) mléka rozdrobíme kvasnice a necháme udělat kvásek.
Do mísy si nasypeme mouku, zbytek cukru, přidáme 3 žloutky, rozpuštěný tuk a kvásek. Těsto zpracujeme, přikryjeme a necháme kynout.
Po cca hodině kynutí těsto rozdělíme na 4 části a každou zvlášť prohněteme. Těsto vrátíme zpět a necháme dále kynout.
Po dostatečném vykynutí (já počkala asi další 1,5 hodiny) si jednotlivé části těsta rozválíme a natřeme náplní (tvarohová, maková, povidlová, hrušková). Posypeme drobenkou a ještě před pečením pokapeme rozpuštěným máslem (může být s rumem) a kraje těsta potřeme rozšlehaným vajíčkem.
Frgály pečeme do té doby, než jsou kraje dozlatova upečené. Po vytažení potřeme kraje máslem a necháme vychladnout.