Postřižinské kuře
Recepty, Drůbeží masoSuroviny
- 2,5 kg kuře
- pažitka
- majoránka
- tymián
- 0,5 l Postřižinské pivo
- 3 dl kuřecího bujónu nebo vývaru
- hrubozrnná mořská sůl
- 150 g máslo
- hladká mouka
Postup Postřižinské kuře
Postup přípravy receptu
-
Do hmoždíře si nasekáme všechny bylinky ve stejném poměru a přidáme hrubou mořskou sůl. Utřeme tak, aby vznikla voňavá zelená pasta, a přidáme ke konci lžíci olivového oleje.
Kuře naporcujeme a do každé porce vložíme pod kůži kuřete klínek másla. Všechny porce poté bohatě potřeme bylinkovou směsí, poklademe kousky másla a vložíme do připraveného pekáče.
Kuřecí porce podlijeme pivem a kuřecím vývarem, pekáč zakryjeme a pečeme při 180°C cca 90 minut z toho posledních 15 minut odkryté, aby vznikla křupavá kůrka.
Po upečení šťávu přelijeme do malého hrnce. Přidáme lžíci hladké mouky pro zahuštění a lehce provaříme cca 10 minut. Na závěr vložíme větší oříšek másla pro zjemnění. Podáváme s rýží nebo bramborem.