Pomerančový dort s čokoládou

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
4 vejce
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukr
3,2 dl hladké mouky
1 bílý jogurt nebo čokoládový jogurt Activie
1 dl oleje
40 g rozehřáté čokolády
2-3 lžičky kakaa
strouhaná pomerančová kůra
1/2 prášku do pečiva
trošku sody bicarbony
Krém:
3 dl pomerančové šťávy
vanilkový pudink bez vaření Olé od Dr.Oetkera
1 šlehačka
Na dokončení:
50 g čokolády
5 cl šlehačky
(šlehačka, která Vám zbude po přípravě polevy)
trochu ztužovače do šlehačky
pomerančová marmeláda
pomerančová šťáva
rum
plátky kandovaných pomerančů

Postup přípravy receptu

  1. Příprava korpusu: Našleháme bílky do tuha se špetičkou soli a přidáme cukr. Postupně přidáváme olej, jogurt, rozehřátou čokoládu. Rušně vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a sodou a kakao. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy (23 cm průměr). Já dávám na dno kolo z pečícího papíru, potřené tuhým máslem, stěny nevymazávám. Upečeme v troubě vyhřáté cca na 180°C. Po upečení necháme chvíli vychladnout, přikryté utěrkou. Vyklopíme, až se korpus sám odchlípne od stěn formy.

  2. Studený korpus 1x prokrojíme a obě poloviny pokropíme likérem a pomerančovou šťávou. Spojíme větší částí krému a na chvíli lehce zatížíme, aby se dort srovnal.

  3. Necháme vychladit v lednici a boky dortu bohatě potřeme čokoládovou polevou, kterou ještě obkroužíme vršek dortu (asi 1 cm). Po ztuhnutí natřeme zbylou vrchní plochu lehce pomerančovou marmeládou a zbylým krémem. Nazdobíme šlehačkou, ušlehanou s trochou ztužovače a plátky kandovaného pomeranče, který je opravdu korunou.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!