Pomazánka z vařeného kolena, slaniny a křenu

Recepty, Pomazánky

Suroviny

300-350 g libového masa z již připraveného uvařeného vepřového kolena
150 g libovější anglické slaniny
2-4 polévkové lžíce nastrouhaného křenu (podle chuti každého strávníka)
2 jarní cibulky nebo 2 výhonky cibule zimní
svazek petržele plocholisté bez stonků
50 g plnotučné hořčice (=1 polévková lžíce vrchovatá)
200 ml husté zakysané smetany (= celý kelímek)
2 čajové lžičky šťávy z citronu
1 čajovou lžičku soli
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Libové maso z uvařeného kolena nameleme na masovém strojku do mísy společně se 150 g libové anglické slaniny. Postupně přidáme nastrouhaný křen (každý podle svojí chuti), na jemno nasekané jarní cibulky, nasekaný svazek propláchnuté plocholisté petrželky.

  2. Směs v míse doplníme vrchovatou polévkovou lžící plnotučné hořčice a 200 g zakysané smetany. Osolíme, opepříme a na závěr přidáme podle chuti citronovou šťávu. Se solí opatrněji, namletá anglická slanina má v sobě soli dostatek.

  3. Vše důkladně promícháme. Ochutnáme a případně přidáme křen, hořčici, pepř či sůl.

  4. Výsledná konzistence pomazánky by měla být taková, abychom ji mohli například přímo nabírat upečenými chlebovými tyčinkami s kmínem. Chlebové tyčinky s kmínem jsou totiž vhodnou přílohou k této pomazánce. Ale nejen chlebové tyčinky. Výborně pomazánku doplní i čerstvý chléb nebo opečené tousty.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!