Pomazánka z vařeného kolena, slaniny a křenu
Recepty, PomazánkySuroviny
- 300-350 g libového masa z již připraveného uvařeného vepřového kolena
- 150 g libovější anglické slaniny
- 2-4 polévkové lžíce nastrouhaného křenu (podle chuti každého strávníka)
- 2 jarní cibulky nebo 2 výhonky cibule zimní
- svazek petržele plocholisté bez stonků
- 50 g plnotučné hořčice (=1 polévková lžíce vrchovatá)
- 200 ml husté zakysané smetany (= celý kelímek)
- 2 čajové lžičky šťávy z citronu
- 1 čajovou lžičku soli
- pepř
Postup Pomazánka z vařeného kolena, slaniny a křenu
Postup přípravy receptu
-
Libové maso z uvařeného kolena nameleme na masovém strojku do mísy společně se 150 g libové anglické slaniny. Postupně přidáme nastrouhaný křen (každý podle svojí chuti), na jemno nasekané jarní cibulky, nasekaný svazek propláchnuté plocholisté petrželky.
Směs v míse doplníme vrchovatou polévkovou lžící plnotučné hořčice a 200 g zakysané smetany. Osolíme, opepříme a na závěr přidáme podle chuti citronovou šťávu. Se solí opatrněji, namletá anglická slanina má v sobě soli dostatek.
Vše důkladně promícháme. Ochutnáme a případně přidáme křen, hořčici, pepř či sůl.
Výsledná konzistence pomazánky by měla být taková, abychom ji mohli například přímo nabírat upečenými chlebovými tyčinkami s kmínem. Chlebové tyčinky s kmínem jsou totiž vhodnou přílohou k této pomazánce. Ale nejen chlebové tyčinky. Výborně pomazánku doplní i čerstvý chléb nebo opečené tousty.