Polévky z vepřového kolene (nebo masa)

Recepty, Polévky

Suroviny

Falešná dršťková polévka:
vývar a kůže z vepřového kolena
sádlo (olej) a cibule
hladká mouka
sladká mletá paprika (i pálivá)
podle chuti pepř a sůl
prolisovaný česnek
majoránka
Polévka s vepřovým masem a zeleninou - Japonsko:
6 šálků vývaru
1 pórek
250 g vepřového masa
2 lžíce hrášku
1 malá karotka
2 lžíce sójové omáčky
1 šálek sušených hub
1 střední rajče
sůl, bílý pepř a glutasol
Prdelačka z jelítek a jitrničky:
vývar z vepřového masa
2 větší kroupová jelítka
1 menší jitrnička
česnek a majoránka
podle potřeby sůl a pepř
vařené kroupy nebo rýže
Světlá ovarová polévka s tarhoňou:
vývar z vepřového kolena nebo z hlavy
hodí se i zbylý kousek masa
sůl a pepř
majoránka
česnek
a jako zavářka buď strouhání, nebo maďarská tarhoňa
Vuřtovka z vepřového vývaru:
vepřový vývar
zelenina do polévky
1-2 PL sádla nebo oleje
1 cibule
1-2 PL mouky
1–2 KL sladké papriky
uzenina (špekáčky, točeňák nebo párky)
2 stroužky česneku

Postup přípravy receptu

  1. Falešná dršťková polévka: Kdo nerad jí vařenou kůži z vepřového kolena, může z ní udělat falešnou dršťkovku. Uvaříme vepřové koleno a stáhneme z něho kůži. Na troše tuku osmažíme cibuli, přidáme mouku, osmahneme ji a nakonec vmícháme mletou sladkou papriku, rychle zamícháme a zalijeme vývarem, prošleháme a vaříme. Vařené měkké vepřové kůže nakrájíme na velmi tenké proužky, vložíme do polévky, a společně prováříme. Mezi tím přidáme do polévky pepř, česnek a podle potřeby dosolíme. Nakonec ještě dochutíme majoránkou a kdo rád ostřejší, přidá chilli nebo pálivou papriku podle chuti.

  2. Polévka s vepřovým masem a zeleninou - Japonsko: Vepřové maso nakrájíme na kostičky, promícháme se sójovou omáčkou a 1/4 hodiny necháme uležet. Houby předem namočíme do studené vody. Rajče spaříme horkou vodou a oloupeme. Ostatní zeleninu očistíme, nakrájíme na malé kostičky a uvaříme zvlášť v osolené vodě. Vývar přivedeme do varu, přidáme sójovou omáčku, vodu, ve které byly namočeny houby, špetku glutasolu a vepřové maso. Na mírném ohni vaříme tak dlouho, až je maso měkké. Osolíme a opepříme. Zeleninu a houby rozdělíme do polévkových misek, přelijeme horkou polévkou a okamžitě podáváme.

  3. Prdelačka z jelítek a jitrničky: Do hrnce dáme menší množství vývaru, přivedeme k varu a vložíme na kolečka nakrájená 2 větší kroupová jelítka a 1 menší jitrničku (vše zbavené střívka). Rozvaříme a pomáháme si přitom vidličkou. Pak přilijeme zbylý vývar z kolena, případně i trochu vody. Do polévky prolisujeme česnek a přidáme majoránku, ochutnáme, a pokud je to potřeba, připepříme a přisolíme. Do zabíjačkové polévky můžeme místo krup, které se musí dlouho vařit, dát také rýži, chutná to stejně dobře. Malý zbytek masa můžeme do polévky drobně nakrájet.

  4. Světlá ovarová polévka s tarhoňou: Vývar z vepřového, ve kterém se vařila vepřová hlava nebo koleno s cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením a celým pepřem přivedeme k varu, přidáme zbylé na malé kostičky pokrájené maso, pepř, majoránku a česnek, a po chvíli zavaříme strouhání. Pokud chceme použít tarhoňu, dáme jí předem vařit zvlášť do kastrůlku, kupovaná se vaří déle, ale v této polévce je moc dobrá. Někdy přidávám i trochu polévkové zeleniny.

  5. Vuřtovka z vepřového vývaru: V troše vody vaříme polévkovou zeleninu (kořenovou a další, jak je kdo zvyklý). Paprikovou jíšku děláme na sádle nebo na oleji, když je žlutá, stáhneme z ohně a vmícháme vrchovatou lžičku sladké červené papriky, podlijeme dobrým vepřovým vývarem (který nám zbyl třeba po vařeném ovaru – kolínku apod.) a rozšleháme, přidáme zeleninový vývar i se zeleninou, podle potřeby přisolíme a provaříme. Pak vložíme vuřty nebo točený salám nakrájený na čtvrtkolečka (slabé párky na kolečka), ještě přidáme 1 - 2 prolisované stroužky česneku, necháme přejít minutku var a můžeme polévku nést na stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!