Podzimní quinoa s dýní, tempehem a cizrnou
Recepty, Dietní receptySuroviny
- 400 g quinoy (já měla směs bílé a červené quinoy rýže a luštěnin)
- zeleninový vývar či bujón (např. sypký Wurzl)
- 1 střední cuketa
- cca 1 kg dýně (např. muškátová)
- 6 větších stroužků česneku
- 400 g vařené cizrny
- 100 g malých kaparů
- čerstvé bylinky dle chuti (použila jsem petržel a kopr, výborný je i koriandr)
- olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 200-300 g tempehu natural
- kvalitní sójová omáčka
- K podávání:
- nejlepší sojanéza dle tohoto receptu
- směs listových salátů
- opečená dýňová semínka
Postup Podzimní quinoa s dýní, tempehem a cizrnou
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 220°C a dva plechy vyložte pečícím papírem. Dýni oloupejte a nakrájejte na kostky o hraně cca 1,5 cm. Cuketu omyjte a nakrájejte podélně na čtvrtky, poté nasekejte na širší čtvrtkolečka. Vložte každou zeleninu zvlášť do misky, zalijte olivovým olejem, osolte, opepřete a přidejte rozmačkaný česnek. Dobře promíchejte rukama, aby byl každý kousek obalený olejem a česnekem. Přendejte na plech a pečte v předehřáté troubě cuketu cca 1/2 hodiny a dýni asi 40 minut, dokud nejsou kousky měkké a opečené.
Mezitím uvařte quinou v zeleninovém vývaru (na mou směs jsem dala 2 díly vývaru na 1 díl quinoy, ale raději se řiďte návodem na obale) a nechte lehce vychladnout. Pokud používáte cizrnu ze skleničky/konzervy slijte ji a propláchněte studenou vodou. Tempeh nakrájejte na tenké plátky a opečte na pánvi na trošce olivového oleje. Když je z obou stran zlatý, sejměte z ohně, nechte asi půl minuty zchladnout pánev a poté tempeh zakápněte sójovou omáčkou.
Bylinky nasekejte na drobné kousky, vložte je do větší misky, přidejte quinou a kapary (bez nálevu). Promíchejte a dochuťte solí a pepřem. Když je zelenina hotová a tempeh opečený, můžete servírovat. Jednotlivé složky jídla, tedy quinou, cizrnu, pečenou zeleninu a tempeh můžete podávat v misce doplněné nejlepší sojanézou, mě ale více vyhovuje tempeh nakrájet na menší kousky a vše smíchat ve velké míse. Podávejte se směsí listových salátů.