Podzimní moučník s vůní perníku

Recepty, Moučníky

Suroviny

5 vajec
20 dkg cukru krupice
NEBO 15 dkg třtinového
1 PL vanilkového cukru
špetka soli
250 g hladké mouky
200 g špaldové celozrnné mouky
250 ml hrubě sekaných vlašských ořechů
150 ml oleje
2 PL rumu
1 prášek do pečiva
1 KL skořice
1 KL medového perníku /koření Kotanyi/
3 střední jablka
3 střední hrušky
máslo na vytření plechu

Postup přípravy receptu

  1. Celá vejce ušleháme je s cukrem do husté pěny. Mezitím, kdy se vejce šlehají, vykrájíme jablka od středů a nastrouháme je na hrubém struhadle tak, že v ruce zůstane pouze slupka. Také hruškám odstraníme jadřinec, necháme se slupkou a nakrájíme je na drobné kostičky.

  2. Jakmile jsou vejce napěněná, zašleháme do nich olej, přidáme rum, špetku soli a postupně přisypáváme při mírných otáčkách obě mouky, prášek do pečiva, skořici a koření. Poté vsypeme nasekané vlašské ořechy a strouhaná jablka, ta už promícháme do hmoty stěrkou nebo vařečkou a nakonec přidáme drobně nakrájené hrušky

  3. Všechnu tuto hmotu vlijeme na máslem vymaštěný plech. Pokud používáme pečící papír, slabě ho máslem potřeme též. Těsto urovnáme, vložíme ho do studené trouby, zapneme ji na 170 st. a pečeme do zezlátnutí. Zda je upečeno, zjistíme špejlí. Ale nesmíte špejli zapíchnout do ovoce, zdálo by se vám to vlhké. Poznáme to také podle toho, že se od plechu odchlipují okraje. Zkušené hospodyňky znají, uvádím to pro začátečníky. Po zchladnutí pocukrujeme nebo ne, každý podle své chuti. Bylo by možné je polít i čokoládovou polevou, ale zdá se mi to zbytečné.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!