Podzimní jelení ragů
Recepty, Jiné masoSuroviny
- 1 kg jelení plece
- 2 velké cibule
- 2 větší mrkve
- 20 dkg uzeného špeku
- sůl
- hladká mouka
- máslo
- Marináda:
- 10 kuliček jalovce
- 5 bobkových listů
- 5 kuliček černého pepře
- 1 kávová lžička - hrubé soli
- vše smíchat s 2 lžícemi oleje
Postup Podzimní jelení ragů
Postup přípravy receptu
-
Jelení maso nakrájíme na kousky cca 4x4 cm a vetřeme do masa marinádu.
Maso následně vložíme zakryté do chladna na 24 hodin, ale lépe až na 48 hodin.
V hrnci si orestujeme na kostičky nakrájený uzený špek a po vypečení tuku přidáme nahrubo nakrájené cibule a opečeme do hněda.
Naložené maso zprudka orestujeme v hrnci s cibulí tak, aby se zatáhlo.
Po zatažení masa přidáme na hrubší kusy nakrájené mrkev.
Podlijeme vývarem z kostí, do ¾ masa a dusíme pod pokličkou na velmi mírném plamenu, tak dlouho dokud není maso hotové – cca 60 -90 minut.
Když je maso krásně měkké tak jej společně s mrkví vybereme a zbytek šťávy propasírujeme.
Vzniklou chutnou šťávu naředíme, nebo zahustíme dle potřeby, jak nám to vyhovuje podle zvolené přílohy. K případnému zahuštění šťávy použijeme trošku hladké mouky rozmíchané v trošce vody a pomalu necháme provařit cca 10 minut za občasného míchání. Omáčku ještě zjemníme oříškem másla a obohatíme na kolečka nakrájenou uvařenou mrkví. Vhodnou přílohou je rýže nebo vařené brambory.