Podzimní dort se švestkami a perníkem

Recepty, Dorty

Suroviny

Korpus:
200 g sušenek Spekulatius (kořeněné sušenky z Belgie a Holandska), k dostání ve větších supermarketech)
80 g másla
Náplň:
700 g tvarohu či krémových sýrů nebo jejich kombinace (to je nejlepší)
3 vejce
80 - 100 g cukru
vanilkový cukr
25 g strouhaného perníku
Dokončení:
8-10 švestek
2 PL datlového/agávového/javorového sirupu
2 ČL vanilkového pudingu
skořice, kardamon (nebo perníkové koření)

Postup přípravy receptu

  1. Máslo rozehřejeme, sušenky rozdrtíme a společně promícháme. Směsí pokryjeme dno dortové formy a dáme asi tak na 10 minut zapéct do trouby (160°C).

  2. Vejce prošleháme s cukry, pak přidáme tvarohy a opět promícháme (klidně i šlehačem - výsledek bude nadýchanější). Náplň rozprostřeme na korpus, posypeme perníkem, který vařečkou mírně zamícháme do náplně. Dáme péct na 55-60 minut.

  3. Švestky rozkrojíme, vypeckujeme a necháme rozvařit v hrnci s malinkým množstvím vody. Švestky samy spoustu šťávy pustí. Dvě až tři lžíce této šťávy odebereme a rozmícháme v ní puding. Švestkový rozvar ochutíme kořením a osladíme sirupem. Pak přidáme rozmíchaný puding a zahříváme, dokud směs nezhoustne. Když se tak stane, hrnec odstavíme z plotny, směs necháme trochu prochladnout a pak ji navrstvíme na upečený cheesecake. Celé necháme pořádně prochladnout a vychladit v ledničce.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!