Plněný šnek kynutý
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- Na těsto:
- 2 lžíce cukru krupice
- droždí celé
- 500 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 150 g změklého másla
- 15 dkg tuku k vymazání plechu a do těsta
- (Zlatá Haná)
- 2 ks vajec (1+1 do náplně)
- sůl
- Na náplň:
- 2 žervé bylinková
- celé pomazánkové máslo
- 1 lžička koření-Bylinkové máslo
- 3 lžičky koření na grilovanou zeleninu
- 1 špetka pepře
- více než polovina pórku
- sůl dle potřeby
- velká hrst pokrájeného špenátu
- ***
- 2 špetky kmínu
- 1/2 hrnku olivového oleje (pod zeleninu a na pokapání šneka)
- slunečnicová semínka
- 1/2 lžíce italského koření
Postup Plněný šnek kynutý
Postup přípravy receptu
-
Do mísy dáme 35 dkg mouky, do kastrůlku mléko s trochou cukru - přihřejeme a nadrobíme droždí, mléko nesmí být horké, maximálně tak, abyste v něm udrželi prst. Nedělám kvásek s moukou, ale kdo dělá, ať udělá. K mouce v misce přidáme velkou špetku soli, zbývající cukr, přes polovinu másla, širší plátek Zlaté Hané, 1 vejce, 1 lžičku bylinkového koření, kvásek a zaděláme těsto. Pokud je řidší, můžeme přidat trochu mouky. Dáme na teplejší místo kynout.
Obě žervé, celé pomazánkové, bylinkové koření rozmícháme v míse. Nakrájený pórek a špenát dáme na olivový olej lehce zblanšírovat, před koncem přidáme koření na grilovanou zeleninu, vychladlé ještě trochu nasekáme a vložíme k ostatnímu. Přidáme vejce a pepř a dobře zamícháme. Je-li třeba, přisolíme.
Kynuté těsto vyklopíme na hodně pomoučněný vál, posypeme moukou a rozválíme na široký obdélník. Podélně rádýlkem rozdělíme vodorovně na tři pruhy. A ty kolmo na dvě části. Máme tedy 6 proužků. Na každý naneseme stejnoměrně po celé délce užší proužek náplně a zavineme. Máme tedy 6 plněných úzkých dlouhých trubic. Bereme jednu po druhé a na vymazaném plechu Zlatou Hanou (i Herou) tvoříme šneka od prostředka. Pak pomažeme zbylým měkkým máslem, posypeme slunečnicovými semínky, kmínem a špetkou italského koření. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C něco přes půl hodiny. Do zlatova. Teplé pokapeme olivovým olejem (kdo chce).