Plněné zelné listy

Recepty, Mleté maso

Suroviny

větší hlávka bílého zelí (já používám i kapustu)
0,5 kg mletého masa
0,1 kg uzeného boku nebo anglické slaniny
0,5 kg uvařené rýže
1 větší cibule
pepř
sůl
trochu sádla na vymazání
Na omáčku:
3 přezrálá rajčata (můžou být i konzervovaná)
1 menší cibule
1 lžíce Hery
0,5 l smetany ke šlehání
pepř
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Hlávku zelí, u které vykrojím střed košťálu, uvařím ve slané vodě.

  2. Hlávku rozeberu na jednotlivé listy, které plním směsí: Cibuli zesklovatím, přidám na drobno nakrájené uzené, mleté maso, posolím a popepřím, do předu uvařenou rýži, zamíchám a na jednotlivé listy vkládám směs, zavinu a poskládám na pekáč, který je vymazaný sádlem a vyložený zbylými listy, které dávám i na povrch závitků a podleji asi 2 dcl vody a dám péct do trouby asi na hodinu.

  3. Ze šťávy, která zůstane po udušení závitku si nechám na přípravu omáčky: Cibuli nakrájenou na drobno zesklovatím na Heře, vložím rozmixovaná rajčata, okořením, podleji zbylou šťávou a nakonec přidám smetanu.

  4. Hotové zelné listy před podáváním přeliji omáčkou a podávám na stůl.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!