Plněné zelné listy
Recepty, Mleté masoSuroviny
- větší hlávka bílého zelí (já používám i kapustu)
- 0,5 kg mletého masa
- 0,1 kg uzeného boku nebo anglické slaniny
- 0,5 kg uvařené rýže
- 1 větší cibule
- pepř
- sůl
- trochu sádla na vymazání
- Na omáčku:
- 3 přezrálá rajčata (můžou být i konzervovaná)
- 1 menší cibule
- 1 lžíce Hery
- 0,5 l smetany ke šlehání
- pepř
- sůl
Postup Plněné zelné listy
Postup přípravy receptu
-
Hlávku zelí, u které vykrojím střed košťálu, uvařím ve slané vodě.
Hlávku rozeberu na jednotlivé listy, které plním směsí: Cibuli zesklovatím, přidám na drobno nakrájené uzené, mleté maso, posolím a popepřím, do předu uvařenou rýži, zamíchám a na jednotlivé listy vkládám směs, zavinu a poskládám na pekáč, který je vymazaný sádlem a vyložený zbylými listy, které dávám i na povrch závitků a podleji asi 2 dcl vody a dám péct do trouby asi na hodinu.
Ze šťávy, která zůstane po udušení závitku si nechám na přípravu omáčky: Cibuli nakrájenou na drobno zesklovatím na Heře, vložím rozmixovaná rajčata, okořením, podleji zbylou šťávou a nakonec přidám smetanu.
Hotové zelné listy před podáváním přeliji omáčkou a podávám na stůl.