Plněné zapečené brambory s uzeným a zelím
Recepty, Bramborová jídlaSuroviny
- 3 velké brambory (cca 250 gramů na kus)
- 2 stroužky česneku
- 1 plnější lžička mleté sladké papriky
- drcený kmín dle chuti
- pepř mletý
- sůl
- 100 g uzeného masa z plece, ramínka...nebo z kuřete
- Dále:
- 300 - 350 g kysaného okapaného zelí
- 200 g uzeného masa
- 1 rovná lžička mleté sladké papriky
- 1 - 2 stroužky česneku
- sůl, je-li třeba
- máslo
- pepř mletý a drcený kmín dle chuti
Postup Plněné zapečené brambory s uzeným a zelím
Postup přípravy receptu
-
Velké brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce doměkka. Nerozvařit. Po uvaření scedíme, necháme zchladnout, rozpůlíme, opatrně vydlabeme do lodiček, lodičky naskládáme do olejem nebo sádlem vymazaného pekáčku, zapékací mísy nebo remosky.
Vydlabanou část brambor v míse rozšťoucháme vidličkou, dochutíme solí, pepřem, nasekaným česnekem, paprikou, kmínem a vše společně promícháme, přisypeme a vmícháme pokrájené uzené maso. Touto směsí pak naplníme vydlabané brambory.
Okapané zelí překrájíme na menší kusy a dáme do mísy, ochutíme solí (pokud je uzené slanější, solit nemusíme), paprikou, česnekem a přidat můžeme i pepř a trošku drceného kmínu, vše dle vlastní chuti. Přisypeme pokrájené uzené maso, promícháme a na každou bramboru navršíme kopeček této zelné směsi, kterou na brambory rovnoměrně rozdělíme.
Nakonec na každou bramboru dáme kousek másla, pekáček nebo remosku zaklopíme a pečeme cca 30 minut, v předehřáté troubě na 180 °C.