Plněné žampiony ve veselé peřince
Recepty, HoubySuroviny
- 8 velkých žampionů
- na náplň:
- -----------
- 200 g vepřového mletého masa
- 150 g nahrubo nastrouhaného sýra eidam
- 1 najemno pokrájená menší cibulka
- 1 vejce
- 2 PL pokrájeného čerstvého libečku
- 2 PL petrželky
- sůl
- pepř na dochucení
- na veselou peřinku:
- ------------------------
- 200 ml horké vody
- 2 PL oleje
- 3 PL sladká chilli omáčka
- 3 PL sojové omáčky
- 1 červená cibule
- 2 řapíky celeru
- 1/4 masité žluté papriky
- 1/4 masité červené papriky
- (žampiony - nožky a vnitřky)
- sůl
Postup Plněné žampiony ve veselé peřince
Postup přípravy receptu
-
Žampiony očistíme, sloupneme a vnitřky společně s nožkou ostřejší kávovou lžičkou vydlábneme.
Zeleninu si nakrájíme, nožky a vnitřky žampionů na plátky, obě papriky a řapíky na širší proužky a cibuli na půl kolečka.
Vložíme do zapékací mísy, mírně osolíme, zakápneme olejem, sojovou a chilli omáčkou a promícháme.
Všechny uvedené suroviny na náplň v míse důkladně promícháme, naplníme do vydlabaných žampionových kloboučků a narovnáme do zapékací mísy na připravenou zeleninu.
Podlijeme horkou vodou, přiklopíme víkem a dáme do předehřáté trouby na 45 minut zapéct. Pečeme na ¾ výkon trouby (já mám obyčejnou plynovou). 10 minut před koncem troubu ubereme na poloviční výkon, odstraníme víko a dopečeme.
Podáváme se šťouchanými bramborami,ale jsou dobré i jen s lehce osmaženým a mírně očesnekovaným bílým pečivem.