Plněné lilky

Recepty, Bezmasá jídla

Suroviny

lilky
rýže basmati
řecký sýr(balkánského typu nebo feta)
rajčata
sterilovaná kukuřice
sýr cottage
červená cibule
slanina
libeček nebo petrželka
sůl
pepř
kari
olivový olej

Postup přípravy receptu

  1. Lilky omyjeme, rozkrojíme na délku na půlky.

  2. Dužninu vydlabeme a nakrájíme na malé kousíčky. přpadě, že jsou lilky hořké, vzniklé lodičky i dužninu nasolíme a necháme vytáhnout šťávu.

  3. Poté omyjeme pod vodou. Já lilky dělám vždy, když mi zbyde hodně rýže. Nejradši mám basmati a vařím ji v osolené vodě okořeněné kurkumou.

  4. Na pánvičce si rozehřejeme olej a cibulku nakrájíme na drobno.

  5. Orestujeme a přidámě kousky lilků a necháme chvíli restovat.

  6. Poté přidáme uvařenou rýži, na kostičky nakrájený řecký sýr, cottage, na malé kousky nakrájená rajčata, kukuřici a chvíli podusíme.

  7. Nakonec dochutíme vzniklou směs čerstvě namletým pepřem, kari kořením a nasekaným libečkem či petrželkou.

  8. Tím nešetříme. Kdo je vyložený masožravec, může přidat i slaninu, kterou orestoval na cibulce hned na začátku. Vydlabané lilky zevnitř pomažeme olejem a plníme přichystanou směsí.

  9. Pečeme v předehřáté troubě klidně na 250°C, dokud rýže nezačne zlátnout a krásně se svrchu neopeče. Kdo chce, může ještě nahoře posypat strouhaným sýrem.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!