Plněné lilky
Recepty, Bezmasá jídlaSuroviny
- lilky
- rýže basmati
- řecký sýr(balkánského typu nebo feta)
- rajčata
- sterilovaná kukuřice
- sýr cottage
- červená cibule
- slanina
- libeček nebo petrželka
- sůl
- pepř
- kari
- olivový olej
Postup Plněné lilky
Postup přípravy receptu
-
Lilky omyjeme, rozkrojíme na délku na půlky.
Dužninu vydlabeme a nakrájíme na malé kousíčky. přpadě, že jsou lilky hořké, vzniklé lodičky i dužninu nasolíme a necháme vytáhnout šťávu.
Poté omyjeme pod vodou. Já lilky dělám vždy, když mi zbyde hodně rýže. Nejradši mám basmati a vařím ji v osolené vodě okořeněné kurkumou.
Na pánvičce si rozehřejeme olej a cibulku nakrájíme na drobno.
Orestujeme a přidámě kousky lilků a necháme chvíli restovat.
Poté přidáme uvařenou rýži, na kostičky nakrájený řecký sýr, cottage, na malé kousky nakrájená rajčata, kukuřici a chvíli podusíme.
Nakonec dochutíme vzniklou směs čerstvě namletým pepřem, kari kořením a nasekaným libečkem či petrželkou.
Tím nešetříme. Kdo je vyložený masožravec, může přidat i slaninu, kterou orestoval na cibulce hned na začátku. Vydlabané lilky zevnitř pomažeme olejem a plníme přichystanou směsí.
Pečeme v předehřáté troubě klidně na 250°C, dokud rýže nezačne zlátnout a krásně se svrchu neopeče. Kdo chce, může ještě nahoře posypat strouhaným sýrem.