Plněné bramborové knedlíky se zelím
Recepty, Pro začátečníkySuroviny
- uzené maso (buď přímo z masny, nebo i uzená krkovice z obchodu)
- bramborové těsto (Vitana, Natura,...)
- 1 sklenice sterilovaného zelí
- sůl
- kmín
- ocet
- cukr
- 1 velká cibule
- 1 menší brambora
- hladká mouka
- voda
Postup Plněné bramborové knedlíky se zelím
Postup přípravy receptu
-
Uzené maso uvaříme, obereme od kosti (když máme krkovici z obchodu, tu nastrouháme nahrubo na struhadle). Nakrájíme na menší kousky. Vývar můžeme použít na polévku.
V míse podle návodu uděláme bramborové těsto (většinou asi 400 ml vody, jedno vejce a prášek zamícháme a vypracujeme těsto). Vyválíme si váleček, ten nakrájíme na stejně velké kousky, tvoříme placky, plníme masem, zabalíme a koulíme knedlíky. Ty uvaříme ve vařící osolené vodě. Že jsou uvařené poznáme podle toho, že vyplavou nahoru. Vaříme zhruba 5 - 8 minut.
Sterilované zelí otevřeme, propláchneme, dáme do hrnce. Přidáme vodu (asi do půlky zelí), osolíme, přidáme kmín a vaříme asi 20 - 30 minut, dokud není zelí měkké.
Osmažíme do zlatova cibuli nakrájenou na kostičky a dáme do zelí. Povaříme. Oloupeme menší bramboru, nastrouháme ji na jemno, k ní dáme asi 2 lžíce hladké mouky a trochu vody - vytvoříme kašičku. Tu vmícháme do zelí a povaříme. Dochutíme octem a cukrem - každý jak má rád. Na konec můžeme nakrájet cibulku na kostičky a se zbytkem masa osmahnout a podávat s knedlíky.