Plněná linecká jablíčka
Recepty, MoučníkySuroviny
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 12 g kakaa
- 150 g másla nebo jiného tuku
- 1 vejce
- trochu kůry z bio citronu
- Náplň:
- 300 g oloupaných jablek bez jadřinců
- šťáva z 1/2 citronu
- 30 g másla
- 25 g cukru - dle potřeby
- trošku mleté skořice - dle chuti
- 20 - 30 g drcených piškotů - dle potřeby
- Dohotovení:
- pekanové ořechy nebo mandle na stopky
- rozinky na bubáky + bílek na potření
- trošku moučkového cukru s cukrem vanilkovým na posypání povrchu
Postup Plněná linecká jablíčka
Postup přípravy receptu
-
Hladkou mouku smícháme s cukrem a kakaem a prosijeme. Přidáme citronovou kůru, na menší kousky nakrájené máslo a vejce. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, vložíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odležet, nejlépe do druhého dne. Já nechala cca 4 hodiny.
Jablka nakrájíme na menší kousky, dáme do rendlíku, přidáme lžíci nebo dvě vody, citronovou šťávu a krátce podusíme. Pak přidáme máslo, cukr se skořicí a ještě krátce podusíme. Odstavíme a zahustíme dle potřeby drcenými piškoty. Za občasného promíchání necháme důkladně zchladnout.
Odležené těsto rozdělíme na dvě až tři části a každý díl vyválíme na mírně pomoučeném vále nebo mezi mikrotenovými přířezy na placku silnou cca 4 mm. Vykrájíme z ní kolečka o průměru 8 cm. Poklademe na ně jablečnou náplň a zabalíme do kuličky.
Připravené kuličky klademe na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení a vytvarujeme z nich jablíčka. Ořechy nebo mandle nakrájíme na šiřší proužky a zapíchneme je jako stopku. Bubáky vytvoříme z rozinek, musíme je malinko potřít bílkem a jemně zatlačit do těsta, aby neodpadávaly.
Vložíme do trouby předehřáté na cca 170 - 175°C a pečeme zhruba 15 minut, podle velikosti jablíček. Po vychladnutí jemně posypeme cukrem. Cukr můžeme ještě i smíchat s troškou kakaa.