Plněná linecká jablíčka

Recepty, Moučníky

Suroviny

Těsto:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
12 g kakaa
150 g másla nebo jiného tuku
1 vejce
trochu kůry z bio citronu
Náplň:
300 g oloupaných jablek bez jadřinců
šťáva z 1/2 citronu
30 g másla
25 g cukru - dle potřeby
trošku mleté skořice - dle chuti
20 - 30 g drcených piškotů - dle potřeby
Dohotovení:
pekanové ořechy nebo mandle na stopky
rozinky na bubáky + bílek na potření
trošku moučkového cukru s cukrem vanilkovým na posypání povrchu

Postup přípravy receptu

  1. Hladkou mouku smícháme s cukrem a kakaem a prosijeme. Přidáme citronovou kůru, na menší kousky nakrájené máslo a vejce. Vypracujeme hladké a nelepivé těsto, vložíme do mikrotenového sáčku a necháme v lednici odležet, nejlépe do druhého dne. Já nechala cca 4 hodiny.

  2. Jablka nakrájíme na menší kousky, dáme do rendlíku, přidáme lžíci nebo dvě vody, citronovou šťávu a krátce podusíme. Pak přidáme máslo, cukr se skořicí a ještě krátce podusíme. Odstavíme a zahustíme dle potřeby drcenými piškoty. Za občasného promíchání necháme důkladně zchladnout.

  3. Odležené těsto rozdělíme na dvě až tři části a každý díl vyválíme na mírně pomoučeném vále nebo mezi mikrotenovými přířezy na placku silnou cca 4 mm. Vykrájíme z ní kolečka o průměru 8 cm. Poklademe na ně jablečnou náplň a zabalíme do kuličky.

  4. Připravené kuličky klademe na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení a vytvarujeme z nich jablíčka. Ořechy nebo mandle nakrájíme na šiřší proužky a zapíchneme je jako stopku. Bubáky vytvoříme z rozinek, musíme je malinko potřít bílkem a jemně zatlačit do těsta, aby neodpadávaly.

  5. Vložíme do trouby předehřáté na cca 170 - 175°C a pečeme zhruba 15 minut, podle velikosti jablíček. Po vychladnutí jemně posypeme cukrem. Cukr můžeme ještě i smíchat s troškou kakaa.


Líbí se vám recept? Sdílejte recept!